Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) odobrilo je prodaju Republici Turskoj 3,5 milijardi dolara vrijednog protuzračnog i proturaketnog sustava Patriot.

Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju pri američkom Pentagonu priopćila je kako je State Department odobrio da se Turskoj proda 80 projektila Patriot MIM-104E usmjerenih na rakete GEM-T, zatim 60 projektila PAC-3 i sve popratne opreme.

O odobrenju prodaje informiran je i američki Kongres.

Paket čija prodaja je odobrena sadrži i radarske sustave 4AN/MQP-65 te četiri kontrolna sustava, deset antenskih setova, 20 lansirnih rampi M903, pet elektro centrala, opremu za komunikacije, testiranja, programske i operativne sustave.

U priopćenju se navodi kako će odobrenom prodajom biti znatno unaprijeđen kapacitet i fleksibilnost turskog protuzračnog sustava.

''Sigurna Turska i sposobna da spriječi zračne i raketne napade osigurat će mir i stabilnost NATO-a i Europe'', navodi se u priopćenju.

Na upit novinara AA, američki State Department je u pisanoj reakciji naveo kako odobrena prodaja i jačanje obrambenih kapaciteta važnog saveznika ujedno doprinosi i jačanju američke vanjske politike i nacionalne sigurnosti.

''Turska će sustav Patriot koristiti kako bi jačala svoje obrambene kapacitete, štitila teritorijalnu cjelovitost i otklonila regionalne sirusnosne prijetnje. Predložena prodaja će svakako povećati kapacitete turske vojske, a Turska će tako biti u stanju da spriječi neprijateljske napade i štiti NATO saveznike unutar njenih granica'', naveo je neimenovani dužnosnik State Departmenta.

I američki i ruski

Američko odobrenje prodaje obrambenog sustava Patriot uslijedilo je nakon što je Turska s Rusijom prošle godine potpisala sporazum o kupovini ruskog proturaketnog sustava S-400.

Instalacija tog sustava u Turskoj se očekuje u listopadu naredne godine, a službeni Washington negodovao je zbog tog sporazuma i tvrdi da ruski sustav nije kompatibilan s oružjem koje koriste saveznici unutar NATO-a.