Bideova administracija odgodila je rutinsko probno lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila Minuteman III kako bi izbjegla eskalaciju napetosti s Pekingom u trenutku kada Kina provodi velike vojne vježbe kod Tajvana, izvijestio je The Wall Street Journal pozivajući se na američke dužnosnike.

Američko ratno zrakoplovstvo planiralo je ovaj tjedan lansirati projektil iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji. Američki dužnosnici nisu rekli kada će testiranje biti provedeno, no jedan je rekao da bi to moglo biti za 10 dana.

Kina je u četvrtak započela velike vojne vježbe kod Tajvana, dan nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi tom otoku.

Dužnosnici Pentagona nisu bili dostupni za komentar. Američka vojska odgodila je u travnju testiranje tog projektila kako ne bi eskalirala napetosti s Rusijom dok traje rat u Ukrajini. Projektil Minuteman III može nositi nuklearne bombe. Ima domet više od 9660 kilometara i leti brzinom od oko 24.000 kilometara na sat.