Troje mrtvih i 20-ak ranjenih rezultat je krvavih nereda koje su prouzrokovali ekstremni desničari, neonacisti i rasisti koji su tijekom cijele subote divljali po američkoj saveznoj državi Virginiji. Prosvjed koji je nosio ime "Ujedinimo desnicu", a kojeg su podržale brojne ekstremističke skupine vrlo je brzo prerastao u krvavi pir.

Jedna osoba je poginula, a 19 ih je ozlijeđeno kad se jureći automobil u Charlottesvilleu u Virginiji, gdje se prosvjed održavao, zabio u skupinu kontraprosvjednika. Poginula je 32-godišnjakinja koja je prelazila cestu, piše CNN. Za taj je zločin osumnjičen James Alex Field, dvadesetogodišnjak iz Ohioa. Društvenim mrežama kruži snimka stravičnog napada.
 

Osim toga, poginula su i dva pripadnika snaga sigurnosti Virginije kad se srušio njihov helikopter koji je bio poslan da nadgleda situaciju u Charlottesvilleu. 48-godišnji pilot Jay Cullen i Berke M.M. Bates, koji je danas trebao proslaviti 41. rođendan, poginuli su u nesreći.

Guverner Virginije Terry McAuliffe žestoko je napao ekstremiste.

"Idite kući. Niste dobrodošli. Sramite se", poručio im je.

Osim žene koja je poginula i 19 osoba koje su ozlijeđene u zabijanju automobila u masu, policija je objavila da ima još barem 15 ozlijeđenih osoba u neredima i sukobima između prosvjednika i kontraprosvjednika. U međuvremenu policija već radi istragu o tome tko je prosvjede započeo i tko ih je organizirao.

"Srce mi je slomljeno, izgubljen je život. Pozivam ljude dobre volje -idite kući", poručio je putem Twittera gradonačelnik Mike Signer.

Veliki prosvjed održao se u subotu. No, aktivnosti su počele već večer prije kad su prosvjednici šetali oko lokalnog sveučilišta s bakljama. Baklje su, uz palice, štapove, štitove i kacige, i jučer tijekom prosvjeda bile dio opreme prosvjednika. Jedan od glavnih razloga prosvjeda je uklanjanje spomenika generalu Robertu E. Leeju, jednom od vođa poražene Konfederacije u američkom građanskom ratu.

Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u krvavom Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865., postali su točka prijepora u Sjedinjenim Državama. Mnogi od njih već su uklonjeni ili preseljeni, dok ostalima, poput Leeju u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije, prijeti slična sudbina, piše dpa.

I republikanci bijesni na Trumpa jer stvari nije nazvao pravim imenom

Američki predsjednik Donald Trump osudio je nasilje.

"Najstrože osuđujemo ovaj nečuveni izljev mržnje, netrpeljivosti i nasilja s mnogo strana", poručio je novinarima na svom golf terenu u New Jerseyu, prenosi Reuters.

"SVI se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Budimo svi kao jedno", napisao je američki predsjednik na svom Twitter profilu.

No, Trump je zbog načina na koji je nasilje osudio naišao na brojne kritike. Naime, mnogi Trumpu zamjeraju što nije jasno rekao koji je izvor problema, a to su nacisti, rasisisti i ekstremni desničari koji su još prije subote počeli s uvredljivim i rasističkim demonstracijama.

Trump je zbog svog neodređenog stava brojne kritike dobio čak i od republikanaca. Primjerice, kako prenosi LA Times, Marco Rubio iz Floride, njegov prošlogodišnji rival u utrci za republikanskog kandidata, rekao je kako bi bilo "jako važno" za zemlju da čuje Trumpa kako "događaje opisuje onakvima kakvi jesu, a to je teror bijelih ekstremista"

Republikanski senator Orrin Hatch je bio još konkretniji.

"Ovo zlo moramo nazvati imenom. Moj brat nije dao svoj život boreći se protiv Hitlera da bi danas te ideje prolazile tek tako", proučio je Orrin Hatch na Twitteru.