Sjedinjene Američke Države ne žele daljnji rast napetosti između Izraela i Hezbolaha, priopćio je danas američki State Department, dodavši da je Izrael uvjerio Washington da želi diplomatsko rješenje.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Mille rekao je na dnevnom brifingu za medije da se deseci tisuća Izraelaca na sjeveru zemlje suočavaju sa stvarnom sigurnosnom prijetnjom kojom se potrebno pozabaviti te da Washington ide za diplomatskim rješenjem situacije.

"Ne želimo vidjeti da ijedna strana eskalira sukob na sjeveru", kazao je Miller.

"Izraelska vlada je rekla javno, i nas privatno uvjerila, da želi postići diplomatski put. Stoga je to ono za čime ćemo nastaviti ići, a to bi na koncu učinilo nepotrebnim vojno djelovanje", objavili su.

Razmjenjivanje vatre na svakodnevnoj bazi od 8. listopada

Miller je govorio nakon što je Hezbolah rekao da je lansirao niz projektila na izraelsku bazu za zračni nadzor kao odgovor na napad Tel Aviva na dosad najdublji teritorij Libanona. Nije bilo izvješća o žrtvama raketa neposredno nakon napada.

Hezbolah gotovo svakodnevno razmjenjuje vatru s Izraelom uzduž južne granice Libanona od 8. listopada, dan nakon krvavog Hamasovog napada na jug Izraela koji je doveo do izraelske kopnene, zračne i pomorske ofenzive na Pojas Gaze.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant je u nedjelju rekao da Izrael namjerava pojačati napade na Hezbolah u slučaju mogućeg primirja u Gazi "do potpunog povlačenja Hezbolaha" s granice.

"Iako smo vidjeli komentare ministra obrane, također smo primijetili da su ministar obrane i drugi dužnosnici izraelske vlade, uključujući premijera, u više navrata javno rekli da preferiraju da se situacija riješi diplomatski", dodao je Miller.

Otprilike 50 civila je od listopada poginulo u izraelskim napadima u Libanonu kao i oko 200 boraca Hezbolaha.