Sjedinjene Države u ponedjeljak su obnovile i ojačale ekonomske sankcije iranskom naftnom, bankarskom i prometnom sektoru pošto su se ranije ove godine odlukom predsjendika Donalda Trumpa odlučile povući iz nuklearnog sporazuma što ga je Iran 2015. sklopio sa šest velikih sila.

"Veliki financijski pritisak koji ministarstvo financija provodi nad Iranom treba dati jasno do znanja iranskom režimu da će se suočiti sa znatnom financijskom izoloacijom te ekonomskom stagnacijom, sve dok temeljito ne promijene svoje destabilizirajuće ponašanje", rekao je Steven Mnuchin, američki šef financija.

Što obuhvaćaju sankcije

Sankcije obuhvaćaju 50 iranskih banaka i podružnica, više od 200 osoba i plovila u njihovu pomorskom transportu, a zahvaćaju i Iran Air, nacionalnu zrakoplovnu kompaniju te više od 65 njihovih zrakoplova, rekao je u izjavi Mnuchin.

Američki državni tajnik Mike Pompeo kazao je da SAD u slučaju osam država poštuje privremeno izuzeće čime im dopušta kupovati iransku naftu, a to su Kina, Indija, Grčka, Italija, Tajvan, Japan, Turska i Južna Koreja, redom zemklje koje su najveći kupci iranske nafte.

Pompeo je kazao da više od 20 država poštuje sankcije te je prekinulo uvoz nafte iz Irana, smanjujući tako kupnju za više od milijun barela po danu.

Državni tajnik Pompeo rekao je da je Iran destabilizirajuća sila na Bliskom istoku, a sankcije bi trebale ubrzati nagli pad međunarodne gospodarske aktivnosti Irana.

Pompeo je istaknuo da se nada kako je novi dogovor s Iranom moguć.

Izrael pozdravlja nove američke sankcije Iranu, a EU se protivi

Europska se unija protivi odluci SAD-a da ponovno uvede sankcije iranskom financijskom i naftnom sektoru, rekao je Pierre Moscovici, europski povjerenik za gospodarska i financijska pitanja u ponedjeljak, dok je izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman pozdravio američku odluku.

"Europska unija to ne odobrava", rekao je Moscovici za franceinfo radio, par sati nakon što su američke sankcije stupile na snagu.

Washington je odlučio vratiti sankcije, koje su povučene nakon iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015., koji je potpisan za vrijeme Obamine administracije. Nove će sankcije obuhvatiti 300 novih ograničenja za iranski naftni, brodograđevni i bankarski sektor te za sektor osiguranja.

"Odvažna odluka predsjednika Trumpa je velika promjena koju je Bliski istok čekao. Jednim potezom SAD zadaje kritičan udarac iranskom utvrđivanju u Siriji, Libanonu, Gazi, Iraku i Jemenu", rekao je Lieberman u ponedjeljak.

"Predsjedniče Trump, ponovno ste to učinili! Hvala Vam", dodao je ministar obrane.

Izrael je jedna od nekoliko zemalja koje su podržale Trumpovu odluku o povlačenju iz iranskog nuklearnog sporazuma i ponovnom uvođenju sankcija Teheranu.

Iran će prodavati naftu i time kršiti sankcije koje Sjedinjene Države ponovno nameću iranskom energetskom i bankarskom sektoru, izjavio je iranski predsjednik Hasan Rohani u ponedjeljak za državnu televiziju.

"Amerika želi u potpunosti srezati iransku prodaju nafte, ali mi ćemo nastaviti prodavati našu naftu kako bismo stali na kraj sankcijama", kazao je Rohani.

SAD će privremeno iz sankcija izuzeti osam država koje će moći i dalje kupovati iransku naftu i nakon uvođenja novih sankcija u ponedjeljak, čiji je cilj prisiliti Teheran da ograniči svoje nuklearne aktivnosti.

Privremena dozvola

Kina, Indija, Južna Koreja, Japan i Turska, najveći uvoznici iranske nafte, među osam su zemalja za koje se očekuje da će imati privremenu dozvolu za trgovanje unatoč sankcijama, kako bi se osigurala stabilnost cijena sirove nafte.

Ponovno nametanje sankcija dio je plana američkog predsjednika Donalda Trumpa da zauzda iranske nuklearne programe te onemogući iransku potporu savezničkim silama u Jemenu, Siriji, Libanonu i ostalim dijelovima Bliskog istoka.

"Danas neprijatelj cilja na našu ekonomiju, a glavna meta sankcija je naš narod", rekao je Rohani.

Trump se u svibnju povukao iz multilateralnog nuklearnog sporazuma iz 2015. te je Washington ponovno nametnuo sankcije Iranu u kolovozu.

Sporazum je uključivao ukidanje međunarodnih ekonomskih sankcija nametnutih Iranu, pod uvjetom da sporne nuklearne aktivnosti Teherana budu pod nadzorom UN-a.

Međutim, iransko vodstvo ne strahuje od utjecaja sankcija na državnu ekonomiju.

"Ovo je ekonomski rat protiv Irana, no Amerika treba naučiti da ne može koristiti svoj jezik niti silu protiv Irana. Spremni smo oduprijeti se bilo kakvom pritisku", rekao je Rohani.

Kako bi sporazum opstao, preostale stranke iranskog nuklearnog sporazuma nastoje održati trgovinu s Teheranom unatoč skepticizmu te unatoč američkim sankcijama.

Iran je ponedjeljak objavio da je u kontaktu s drugim potpisnicama nuklearnog sporazuma iz 2015. i da će za uspostavu mehanizama za nastavak trgovine s EU trebati još neko vrijeme.