Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je jednoglasno odlučilo nametnuti nove sankcije Sjevernoj Koreji, koje bi joj mogle donijeti milijardu dolara štete, javljaju svjetski mediji.
 
Američki prijedlog sankcija s ciljem zaustavljanja razvoja nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji izglasan je uz potporu njezinih saveznika Kine i Rusije.

"Zadali smo im udarac koji će odmah početi osjećati"

"Vrijeme je da Sjeverna Koreja shvati da se više ne igramo. Pogođena je trećina njihovog izvoza, zapravo smo im zadali vrlo težak udarac s milijardom dolara sankcija, koje će odmah početi osjećati", izjavila je američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley.
 
Nova UN-ova rezolucija brani Sjevernoj Koreji izvoz ugljena, željeza, olova i morskih plodova. Također ograničava broj stanovnika koji smiju raditi u inozemstvu te zabranjuje državama poslovnu suradnju sa Sjevernom Korejom i ulaganja u postojeće projekte.
 
Kina i Rusija su nakon glasovanja osudile postavljanje američkog proturaketnog sustava THAAD u Južnoj Koreji. Kina je pozvala na uklanjanje sustava te rastavljanje njegovih dijelova.