Američko izaslanstvo razgovarat će u Dohi tijekom vikenda s predstavnicima talibana, prvi put nakon povlačenja iz Afganistana, objavio je Reuters pozivajući se na dva visoka dužnosnika uprave.

Američko izaslanstvo na visokoj razini uključivat će dužnosnike State Departmenta, USAID-a i obavještajne zajednice SAD-a, a vršit će pritisak na talibane kako bi se građanima SAD-a i drugima omogućili siguran izlaz iz Afganistana i oslobodili otetog američkog državljanina Marka Frerichsa, rekli su dužnosnici.

Drugi glavni prioritet bit će podsjetiti talibane na obećanje da neće dopustiti da Afganistan ponovno postane centar Al' Qaide ili drugih ekstremista, ali i prisiliti ih da poboljšaju pristup humanitarnoj pomoći jer se ozbiljna humanitarna kriza nadvija nad Afganistanom.

Posebni predstavnik SAD-a Zalmay Khalilzad, koji je godinama predvodio američki dijalog s talibanima i bio ključna osoba u mirovnim pregovorima s tom skupinom, neće biti dio izaslanstva.

U američkom timu bit će zamjenik posebnog predstavnika State Departmenta Tom West, kao i najviša humanitarna dužnosnica USAID-a Sarah Charles. Na strani talibana, prisustvovat će dužnosnici vlade.

-Ovaj sastanak nastavak je pragmatičnih angažmana s talibanima koje smo imali po pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa - rekao je visoki dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Dva desetljeća duga okupacija Afganistana od strane Sjedinjenih Država kulminirala je užurbano organiziranim zračnim prijevozom u kolovozu u kojem je više od 124.000 civila, uključujući Amerikance, Afganistance i druge, evakuirano nakon što su talibani preuzeli vlast.

Iako su talibani obećali da će biti  inkluzivniji nego što su vodili državu od 1996. do 2001., Sjedinjene Države su više puta rekle da će suditi novu talibansku vladu na temelju njezinih djela, a ne riječi.

-Sigurno ćemo pritisnuti talibane da poštuju prava svih Afganistanaca, uključujući žene i djevojke, te da formiraju uključivu vladu uz široku podršku - rekao je američki dužnosnik.