Američke vojne snage pokušale su u tajnoj misiji u Siriji osloboditi američkog novinara Jamesa Foleya i druge zatočene Amerikance no oružani okršaj s militantima Islamske države završio je otkrićem da taoci nisu bili tamo, potvrdili su američki dužnosnici.

Operacija koju je odobrio američki predsjednik Barack Obama, na temelju obavještajnih podataka, dogodila se ranije tijekom ljeta. Američki dužnosnici priznali su tu operaciju dan nakon što je objavljena video snimka na kojoj je maskirani militant Islamske države pogubio 40-godišnjeg Foleya. Dužnosnici nisu željeli odgovoriti kad se točno operacija dogodila, ali su rekli da nije bila u zadnjih nekoliko tjedana.

Američki specijalci i drugo vojno osoblje prebačeni su helikopterima i zrakoplovima na područje Sirije za koje se vjerovalo da skriva taoce i tamo su se sukobili s islamskim militantima. U okršaju je ubijen veći broj militanata i čini se da je to bio prvi izravni sukob na kopnu američkih vojnih snaga i militanata Islamske države.

Među taocima koje su pokušali osloboditi bio je i američki novinar Steven Sotloff čijim pogubljenjem također prijete militanti.

Obitelji talaca izvješteni su o operaciji ali tek kad je to bilo sigurno.

Američki mediji objavili su da su otmičari 13. kolovoza poslali Foleyevoj obitelji poruku da će biti pogubljen u znak odmazde zbog američkih zračnih napada na militante Islamske države. Obitelj je poruku proslijedila američkom ministarstvu vanjskih poslova i uz pomoć FBI-a sastavila odgovor kojim otmičare moli za milost i navodi da je Foley nevini novinar koji poštuje narod Sirije u kojoj je držan u zatočeništvu.

HRT