Sjedinjene Američke Države i šest zemalja Perzijskog zaljeva suglasile su se zajednički uvesti sankcije za 25 korporacija, banaka i pojedinaca povezanih s proiranskim mrežama militanata, uključujući Hezbollah, objavilo je američko ministarstvo financija u srijedu.

Crnu listu objavile su zemlje članice Centra za borbu protiv financiranja terorizma (TFTC) među kojima su Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati za turneje američkog ministra financija Stevea Mnuchina po Bliskom istoku.

Mnuchin regiju posjećuje kako bi zaključio pojedinosti plana gospodarskog razvoja za Palestince, Jordan, Egipat i Libanon.

Svih 25 sankcioniranih subjekata već su bili su pod sankcijama SAD-a, javlja Hina.

"Potez TFTC-a podudara se s mojim putovanjem na Bliski istok gdje ću se susresti s kolegama kako bih pojačao borbu protiv financiranja terorizma", poručio je Mnuchin u priopćenju ministarstva.

Od 25 sankcioniranih, njih 21 su poslovni subjekti koji financijski pomažu paravojnu skupinu "Snagu otpora Basij". SAD tvrdi da je ta skupina povezana s elitnim Vojskom čuvara islamske revolucije.

Dužnosnik američkog ministarstva financija tvrdi da Snaga otpora Basij napada prosvjednike i studente, novači djecu u vojnike i sudjeluje u mučenju.

Tvrdi nadalje da te tvrtke služe kao paravan za stvarnog vlasnika, a to je Basij te da ostavaruju milijarde dolara prihoda u rudarskom, metalskom, automobilskom i bankarskom sektoru diljem Bliskog istoka i Europe.

Četiri pojedinca također su pogođena sankcijama, a riječ je o osobama povezanima s Hezbollahom koje pomažu koordinirati operacije u Iraku, javila je Hina.