Zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman izjavila je u utorak da će Sjedinjene Države, Južna Koreja i svijet snažno i jasno odgovoriti u slučaju da Sjeverna Koreja izvede nuklearni pokus.

"Bilo kakav nuklearni pokus bi predstavljao potpuno kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i povukao bi za sobom brz i snažan odgovor... Vjerujem da bi ne samo Južna Koreja, Sjedinjene Države i Japan već čitav svijet odgovorio na snažan i jasan način", izjavila je Sherman nakon razgovora s njezinim južnokorejskim kolegom Cho Hyun-dongom.

Njezine ocjene dolaze nakon što su južnokorejske i američke snage u ponedjeljak ispalile osam projektila zemlja - zemlja s istočne obale Južne Koreje, kao odgovor na nedjeljno lansiranje nekolicine balističkih projektila kratkog dometa sa sjevernokorejske strane, prenosi Hina.

Istovremeno, u ponedjeljak je i šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Rafael Grossi izjavio da Sjeverna Koreja nastavlja s radovima na širenju svog glavnog nuklearnog postrojenja u Yongbyonu.