Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je danas američku podršku pobunjeničkim snagama u Siriji kao nelegalnu i neefikasnu, istaknuvši da pobunjenici koji prođu obuku SAD-a odlaze da se pridruže Islamskoj državi s oružjem kojim ih je snabdio Washington.

U intervjuu za američke TV mreže, snimljenom uoči sastanka s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom, Putin je rekao da sirijski predsjednik Bashar al-Assad zaslužuje međunarodnu podršku jer se bori protiv terorističkih organizacija.

Obama i Putin trebaju razgovarati u ponedjeljak, nakon Putinovog obraćanja u Ujedinjenim narodima, prenosi agencija Reuters.

''Po mom mišljenju, osiguranje vojne podrške nelegalnim strukturama u suprotnosti je s principima modernog međunarodnog prava i Poveljom Ujedinjenih naroda'', rekao je Putin u dijelu intervjua za američke mreže CBS i PBS koji je objavio Kremlj.

Putin smatra da Damask treba biti uključen u međunarodne napore u borbi protiv ISIL-a, što SAD odbacuje, i kritizirao je američke planove o obuci 5.400 sirijskih pobunjenika koji bi se borili protiv te ekstremističke grupe.

''Ispostavilo se da je samo 60 od tih boraca adekvatno obučeno i svega četiri ili pet ljudi zapravo nosi oružje. Ostali su dezertirali s američkim oružjem da se priključe ISIL-u'', kazao je Putin.

Ruski predsjednik je istaknuo da se podrška Rusije Asadovoj vladi zasniva na Povelji UN-a.

''Mi pružamo podršku samo legitimnim vladama. Od danas to je u formi snabdijevanja sirijske vlade oružjem, obuke i humanitarne pomoći za sirijski narod'', dodao je Putin.

Washington i zapadnoeuropske države izražavaju bojazan zbog navodne pojačane vojne podrške Rusije Siriji, koja je, kako američki dužnosnicii navode, proteklih tjedana u tu državu poslala brodove, oklopna vozila i mornaričku pješadiju.

Rusija kaže da je njeno vojno angažiranje u Siriji u vezi s borbom protiv ekstremističke grupe ISIL.

Slični stavovi Rusije i SAD-a po potanju ISIL-a

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov rekao je u nedjelju, poslije sastanka s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, da dvije zemlje imaju sličan pristup kada je riječ o borbi protiv terorističke organizacije Islamska država.

''Naši stavovi su donekle bliski. Kerry je danas potvrdio da SAD i njihova koalicija imaju samo jedan cilj, da se izbore s teroristima i Islamskom državom. To je i naš cilj, a jedina stvar koja stoji na putu još višeg približavanja naših stavova je praktični aspekt tog zajedničkog cilja'', rekao je Lavrov novinarima.

Istaknuo je da svi koraci moraju da budu poduzimani na osnovu Povelje Ujedinjenih naroda (UN), država članica UN-a i podrške Vijeća sigurnosti, prenosi Tass.

''SAD smatra da za takvu koaliciju nije potrebno odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a. Smatramo da je to očigledno kršenje međunarodnog prava'', rekao je Lavrov.

Kerry je, uoči sastanka s Lavrovom, rekao da je ključno uskladiti sve snage u borbi protiv Islamske države, ali da se to do sada nije ostvarilo.

Komentirajući prijedlog Iraka da se koordiniraju obavještajne službe te zemlje, Sirije, Irana i Rusije, šef ruske diplomacije Lavrov je, prije sastanka s Kerryjem na marginama Generalne skupštine UN-a, rekao da je to u cilju borbe protiv Islamske države.

Kako prenosi agencija Reuters, Kerry je, međutim, novinarima poručio da "misli da je najkritičnije to što sve snage treba uskladiti".

''To još nije usklađeno. Pitam se kako ćemo postići napredak'', naveo je Kerry.

Poslije sastanka, neimenovani visoki američki dužnosnik rekao je da je to bila žučna razmjena mišljenja, s vojnim i političkim pozadinama, koja se odnose na jačanje ruskog vojne nazočnosti u Siriji, prenosi Reuters.

Lavrov pozvao SAD da ukine sankcije koje su ''zaobišle vijeće sigurnosti UN-a''

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u nedjelju SAD da ukine embargo Kubi i druge sankcije koje su "zaobišle Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda".

Lavrov je, u govoru uoči početka 70. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku, rekao da uvođenje takvih mjera predstavlja kršenje Povelje UN-a i da su u suprotnosti s novim ciljevima globalnog razvoja.

''Takve nelegitimne restriktivne mjere, koje ugrožavaju tržišne principe trgovine, financija i tehnologije, moraju da budu okončane'', istaknuo je Lavrov, prenijele su agencije.