Pregovarački timovi Kine i Sjedinjenih Država završili su u Pekingu trgovinske pregovore, koji su trajali duže nego što se očekivalo, a dužnosnici su izjavili da će potankosti uskoro biti objavljene, što budi nadu da bi trgovinski rat mogao biti izbjegnut.

Pregovori su produženi za jedan dan, što nije bilo predviđeno, a to pokazuje da su obje strane "ozbiljne", priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Optimizam na tržištima

Cijene dionica skočile su u Aziji i na europskim tržištima, a očekuje se da će se isto dogoditi u SAD-u budući da je produženje pregovora izazvalo optimistično vjerovanje da su dva najveća svjetska gospodarstva blizu postizanja sporazuma.

Američki podtajnik za trgovinu Ted McKinney izjavio je da će se američko trgovinsko izaslanstvo vratiti u SAD kasnije u srijedu nakon "nekoliko dobrih dana".

"Mislim da je prošlo dobro", rekao je McKinney o pregovorima.

Prvi sastanci od primirja u prosincu

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang rekao je na redovitom brifingu da "produženje pregovora pokazuje da su dvije strane stvarno bile vrlo ozbiljne u vođenju konzultacija".

Ovotjedni sastanci bili su prvi oči u oči nakon što su američki predsjednik Donald Trump i kineski Xi Jinping dogovorili u prosincu 90-dnevno primirje u trgovinskom ratu koji je potresao globalna financijska tržišta.

Trump je prošle godine uveo velike uvozne carine na kinesku robu vrijednu milijarde dolara i zaprijetio novim carinama kako bi izvršio pritisak na Peking da promijeni svoju politiku u pitanjima koja se kreću od subvencija industriji do intelektualnog vlasništva i hakiranja. Kina je odgovorila istom mjerom.