Prema uvjetima novog trgovinskog sporazuma, Sjedinjene Američke Države moći će uvoziti govedinu i zemni plin u Kinu, a američko tržište otvara se za kuhanu meso peradi i kineske banke, priopćio je američki ministar trgovine.

Ovo je prvi znak napretka na 100-dnevnom planu aktivnosti koji su američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili na njihovom sastanku na Floridi prošlog mjeseca. Jedan od temelja Trumpove predsjedničke kampanje bilo je ponovno pregovaranje o uvjetima trgovanja između SAD-a i Kine.

Po ovom sporazumu, Kina će dopustiti izravan uvoz američke govedine prvi put nakon 2003. godine, dok će Sjedinjene Države do 16. srpnja izdati dozvolu za uvoz kuhanog mesa peradi iz Kine. SAD i Kina dogovorile su otvaranje puteva za izvoz zemnog plina u tečnom stanju u Kinu, što bi koristilo objema zemljama.

Američki ministar trgovine Wilbur Ross kazao je da će početni ugovor, koji će također otvoriti kinesko tržište za američke tvrtke koje pružaju usluge elektronskog plaćanja i pomoći kineskim bankama da dobiju veći pristup američkom financijskom tržištu, smanjiti američki trgovinski deficit s Kinom, ali nije pružio precizne procjene.