Washington i London su zabranili burzama za trgovanje metalima prihvaćanje novog aluminija, bakra i nikla proizvedenog u Rusiji i zabranili uvoz tih metala u SAD i UK.

Akcija je to s ciljem ometanja ruskog izvoznog prihoda od metala, koja dolazi u trenutku kada Washington pokušava kazniti Moskvu za njezinu invaziju na Ukrajinu, u kojoj su ubijeni i ranjeni deseci tisuća ljudi, a gradovi pretvoreni u ruševine.

Rusija je veliki proizvođač aluminija, bakra i nikla

Rusija je veliki proizvođač aluminija, bakra i nikla, a ruski veliki proizvođači metala Rusal i Nornickel nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentar, kao ni rusko veleposlanstvo u Washingtonu.

Američko ministarstvo financija priopćilo je da će od petka zabraniti Londonskoj burzi metala i Čikaškoj robnoj burzi prihvaćanje nove ruske proizvodnje aluminija, bakra i nikla.

"Burze metala imaju središnju ulogu u olakšavanju trgovanja industrijskim metalima diljem svijeta", navodi se u priopćenju Ministarstva financija.

I mjere UK (Ujedinjenog Kraljevstva) i SAD-a izuzet će postojeće zalihe ruskog metala na tim globalnim burzama kako bi se njima i dalje moglo trgovati i povlačiti ih u nastojanju da se smanji rizik za stabilnost tržišta, navodi se u priopćenju UK.

Velika ovisnost o ruskim metalima

Dostupne zalihe aluminija u skladištima registriranim na Londonskoj burzi metala (LME) bile su 91 posto ruskog podrijetla u ožujku, i nepromijenjene u odnosu na prethodni mjesec, pokazali su podaci te burze u srijedu.

Visoki udio metala ruskog podrijetla u zalihama LME-a zabrinjava neke proizvođače, koji se natječu s ruskim Rusalom, kao i neke zapadne potrošače koji su izbjegavali ruski metal od invazije Moskve na Ukrajinu 2022.

Udio zaliha bakra ruskog porijekla porastao je na 62 posto u ožujku, a s 52 posto mjeseca prije, dok je udio ruskog nikla porastao na 36 posto, s 35 posto, podaci su LME-a.