Sjedinjene Države pripremaju se poslati Ukrajini vojnu pomoć u vrijednosti od 275 milijuna dolara, koja će joj omogućiti obranu od dronova i ojačati njezinu protuzračnu obranu, stoji u dokumentu koji je Reuters jučer dobio na uvid.

Vijest o pomoći mogla bi biti objavljena najranije danas, ali još nisu poznate pojedinosti o opremi za obranu od dronova i protuzračnu obranu.

Prema dokumentu, očekuje se da će Pentagon uključiti rakete za sustav HIMARS koje proizvodi Lockheed Martin, 155 mm streljivo, vojna vozila Humvee i generatore.

Glasnogovornik Nacionalnog vijeća sigurnosti odbio je komentirati taj paket pomoći. Obujam i vrijednost paketa pomoći može se mijenjati sve dok ih ne potpiše predsjednik.

Iznos od 275 milijuna dolara bit će pokriven predsjedničkim ovlastima koje SAD-u u hitnom slučaju omogućuju prijenos obrambene opreme iz zaliha bez odobrenja Kongresa.

Cilj ruskih raketnih napada u Ukrajini djelomično je iscrpljivanje ukrajinskih zaliha zračne obrane i stjecanje dominacije u zračnom prostoru iznad te zemlje, rekao je u studenom viši dužnosnik Pentagona.

Kako bi se odgovorilo na te napade, SAD su Ukrajini poslale sofisticirane protuzrakoplovne sustave NASAMS, koji sad djeluju već nekoliko tjedana.

Američki Zastupnički dom jučer je izglasao najmanje 800 milijuna dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini tijekom sljedeće godine.