Službeni list vladajuće kineske Komunističke Partije "The People's Daily" upozorio je u srijedu službeni Washington kako će "platiti cijenu ukoliko pređe granicu" miješanjem u sporove oko Južnog kineskog mora.

Vodeći kineski dnevni list navodi kako su bilateralni odnosi i regionalna stabilnost u opasnosti i da SAD treba shvatiti kako postoji "granica o svakom pitanju, a ako se ta granica prijeđe, neko će platiti cijenu".

"Ukoliko se Sjedinjene Američke Države, bez obzira na troškove odluče hodati 'po rubu žileta' potiskivanjem i zastrašivanjem drugih, onda slijedi jedan ishod, a to je da SAD snosi svu odgovornost za rast napetosti u Južnom kineskom moru", navodi list.

Kineski list je i ranije upozoravao Washington optuživši ga da Južno kinesko more želi pretvoriti u "bure baruta", a današnja objava dolazi uoči objave presude međunarodnog suda po tužbi Filipina kojom se dovode u sumnju pretenzije Kine na veći dio Južnog kineskog mora.

Kina bojkotira to suđenje na sudu u Hagu i tvrdi da neće prihvatiti presudu.

Peking je u utorak započeo sedmodnevne vojne vježbe oko spornih otoka Spratly i Paracel.

Kina polaže pravo na najveći dio Južnog kineskog mora, kojim godišnje prođe robe u vrijednosti pet tisuća milijardi dolara. Interesi Pekinga preklapaju se sa interesima Filipina, Vijetnama, Malezije, Tajvana i Bruneja.