Amerikanci su odlučili financirati modernizaciju vojski u našoj regiji, uključujući i BiH, kojoj daju 30,7 milijuna dolara, ali je za ta sredstva, kako se procjenjuje, nemoguće kupiti više od jednog ili eventualno dva srednja transportna američka helikoptera.

Nijedan helikopter od onih koje sada koriste Oružane snage (OS) BiH nije mlađi od 25 godina, a neki od njih proizvedeni su i prije pet desetljeća, a sada se, istina djelomično, nazire rješenje problema, prenose Nezavisne novine.

Naime, Sjedinjene Američke Države odobrile su 190,7 milijuna dolara pomoći za šest zemalja, od čega je za četiri države u našoj regiji  predviđeno 115,7 milijuna.

Upravo će BiH pripasti najveći dio kolača u regiji, i to 30,7 milijuna, dok će po 30 milijuna dobiti Albanija i Sjeverna Makedonija, a za Hrvatsku je predviđeno 25 milijuna dolara.

Uz ove četiri države, na popisu  su još i Grčka, koja dobija 25 milijuna dolara, i Slovačka, kojoj stiže duplo više novca nego Grcima. Kako se navodi u odluci, State department će djelomično financirati nabavku borbenih vozila za Hrvatsku vojsku i Armiju Sjeverne Makedonije i višenamjenskih helikoptera za Oružane snage Bosne i Hercegovine i Albanije.

Iz State departmenta je naglašeno da je njihovo opredjeljenje da gradi dugotrajna sigurnosna partnerstva širom svijeta. Od za BiH namijenjenih 30,7 milijuna dolara, moguće je remontirati i modernizirati neke od helikoptera koje imamo. A imamo takve letjelice da su, po mišljenju mnogih, neke od njih odavno zrele za mirovinu.

Kako je za "Nezavisne" ranije rečeno iz Ministarstva obrane BiH (MO BiH), zračne snage Oružanih snaga BiH trenutno raspolažu sa 38 helikoptera, a dio njih uopće nije isplativo popravljati. Međutim, kako dodaju, za spremnost helikoptera za upotrebu jednako je bitno stanje njegovih resursa kao i starost samog sredstva.