Međunarodni pritisak na venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura raste u nedjelju nakon dana nasilja na granicama s Brazilom i Kolumbijom koje je dao zatvoriti da spriječi dostavu humanitarne pomoći Sjedinjenih Država, a one su najavile da će "prijeći na djela".

Američki državni tajnik Pompeo: Kucnuo je čas za akciju

"Sjedinjene Države prijeći će na djela protiv onih koji se protive mirnoj obnovi demokracije u Venezueli. Sada je kucnuo trenutak za akciju kako bi se namirile potrebe očajnog venezuelskog naroda", napisao je na Twitteru američki državni tajnik Mike Pompeo koji je Madura nazvao bolesnim tiraninom.

Vojska odana Maduru u subotu je blokirala konvoje humanitarne pomoći na graničnim prijelazima iz Kolumbije u Venezuelu i Brazil rabeći suzavac i gumene metke te je ubila dvoje prosvjednika, od kojih je jedan četrnaestogodišnji dječak, objavila je nevladina udruga Foro Penal koja se protivi Maduru.

Maduro ne pristaje odreći se vlasti unatoč prosvjedima i tvrdi da je humanitarna pomoć sa Zapada samo paravan Sjedinjenih Država da vojno interveniraju u njegovoj zemlji pa je u petak naredio zatvaranje glavnih graničnih prijelaza sa susjednim državama.

Pompeo je snage odane Maduru nazvao "nemilosrdnima" jer su okrutno ugušile subotnje manifestacije u kojima je više od 300 osoba ozlijeđeno, među njima i kolumbijski državljani, tvrde vlada u Bogoti i razni izvori.

Nemiri su izbili na granicama Venezuele s Kolumbijom i Brazilom, gdje su prosvjednici i volonteri za dopremanje pomoći zahtijevali otvaranje granica.

"Ispaljivali su suzavac, nismo se mogli oduprijeti, gubili smo snagu. I dok smo pokušavali doći do daha, pucali su na nas", ispričao je za agenciju AFP Edinson Ciseneros, ozlijeđen u sukobu na mostu Franicsco de Paula Santander, koji povezuje venezuelski grad Urena s kolumbijskim gradom Cucutom.

Dva kamiona i njihove pošiljke lijekova zapaljeni su čim su ušli u Venezuelu iz Kolumbije, objavile su kolumbijske vlasti. Tada su odlučili vratiti druga vozila.

U ponedjeljak sastanak Skupine iz Lime

Humanitarnu pomoć nije uspio dopremiti ni brod koji je isplovio iz Portorika jer se okrenuo i vratio kada je "primio izravne prijetnje" venezuelske mornarice da će na njega otvoriti vatru, kazao je guverner tog američkog otoka Ricardo Rosello.

Nekoliko članova venezuelske Nacionalne garde dezertiralo je i prešlo na stranu oporbe koju vodi Juan Guaido, koji se proglasio privremenim predsjednikom prije mjesec dana, u čemu ga je podržalo pedesetak država predvođenih SAD-om.

Kolumbijske vlasti objavile su u subotu navečer da je prebjeglo najmanje 60 venezuelskih vojnika koji su prešli na kolumbijski teritorij i zatražili azil.  

Guaido je obećao amnestiju svima koji napuste Madura.

Guaido je proveo petak u Kolumbiji unatoč zabrani napuštanja zemlje i ustvrdio je da su mu odlazak omogućili upravo pripadnici vojske.

Najavio je da će u ponedjeljak u Bogoti sudjelovati na sastanku Skupine iz Lime o krizi u Venezueli. U toj je skupini 14 zemalja Amerike, uglavnom protivnica Nicolasa Madura, a sudjelovat će i američki potpredsjednik Mike Pence.

"Van, oligarsi"

Za katastrofalno stanje u Venezueli Maduro krivi američke sankcije koje su blokirale fondove i naftni sektor, vitalan za tu članicu OPEC-a.

U Caracasu su u subotu održani prosvjedi dviju suprotstavljenih skupina u podijeljenoj zemlji, u bijelo odjevena ona koja podržava Guaidoa, a u crveno skupina odana Maduru.

Nekoliko tisuća Guaidovih pristaša prosvjedovalo je na vojnom aerodromu Carlota pozivajući vojsku da promijeni stranu i pomogne distribuirati humanitarnu pomoć.

Maduro je, s druge strane, pred tisućama svojih pristaša svoj bijes iskalio na susjednoj Kolumbiji i predsjednika Ivana Duquea optužio za fašizam. Objavio je da prekida sve političke i diplomatske veze s Kolumbijom i dao diplomatskom osoblju 24-satni rok da napusti Venezuelu te im poručio: "Van, oligarsi".

"Nikada se neću prignuti, nikada neću popustiti. Branit ću našu zemlju i po cijenu vlastitog života ako je potrebno", uzviknuo je Maduro.  

Kolumbija je priopćila da povlači diplomatsko osoblje iz Caracasa, da priznaje predsjednika Juana Guaidoa i ne priznaje legitimnost uzurpatora Madura.

Najmanje 300.000 Venezuelaca trpi zbog nestašice hrane i lijekova, tvrdi Guaido.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, 2,7 milijuna Venezuelaca pobjeglo je iz svoje domovine u susjedne države od 2015. godine, a svakodnevno Venezuelu napušta oko 5000 stanovnika.