Hrvatski sabor bit će raspušten u četvrtak, 14. ožujka, kako bismo, nakon niza zakona koje ćemo usvojiti i time zaokružiti predviđene aktivnosti, održali izbore i time omogućili svima mirno ljeto i vrijeme za formiranje nove parlamentarne većine i vlade, potvrdio je premijer Andrej Plenković.

Mogući datumi izbora

Plenković je ranije najavio da će Sabor biti raspušten najkasnije 22. ožujka te da će se izbori za 11. saborski saziv održati prije izbora za Europski parlament.

Odluku o raspisivanju izbora donosi predsjednik Republike, a od dana stupanja na snagu odluke do dana izbora mora proteći najmanje 30, a najviše 60 dana.

Najranija nedjelja za izbore je 14. travnja. Izbori se mogu održati i 21. travnja, 28. travnja, 5. svibnja i 12. svibnja. Kada će se oni točno održati odlučuje predsjednik republike Zoran Milanović, koji i saziva sabor na prvo zasjedanje.

"Osigurano je najveće povećanje plaća u povijesti države"

Na samom početku sjednice Plenković je čestitao Dan žena. "Ravnopravnost muškaraca i žena je osnovna vrednota našeg Ustava", rekao je Plenković i rekao da će se njegova vlada boriti za poboljšanje položaja žena.

"Potvrdili smo odličan dijalog sa sindikatima državnih i javnih službi", rekao je Plenković i podsjetio na rast osnovice za plaće.

"Osigurano je najveće povećanje plaća u povijesti države, na taj način ćemo povećati standard sugrađana. Pogotovo onih u državnoj i javnoj službi", rekao je.

Plenković kaže i da je bio u Banjoj Luci na ređenju novog biskupa Željka Majića.

Vlada je na sjednici glasala za novi zakon o ugovorima za mlade liječnike. Ministar Malenica je najavio zakon o lobiranju.