Na suđenju Enveru Buzi, svjedok Tužiteljstva BiH je izjavio da su u Uzdolu kod Prozora 1993. godine ubijeni civili.

Nermin Eminović, bivši načelnik službe za sigurnost Šestog korpusa Armije BiH, naveo je da nije bio uključen u planiranje i izvođenje akcije “Neretva ‘93” te da je saznanja imao samo o posljedicama te akcije.

Kazao je da je između ostalog, Prozor bio zona odgovornosti Šestog bataljuna, te da je u mjestima Šćipe, Here i Kute bio Samostalni prozorski bataljun na čelu s Enverom Buzom. Govoreći o Buzi, svjedok je kazao da je on bio častan i čestit patriota, te vrijedan.

Za zločin počinjen u Uzdolu Tužiteljstvo BiH optužilo je Buzu, bivšeg komandanta Samostalnog bataljuna Prozor Armije BiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljuna su pod kontrolom optuženog u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Posvjedočio je da su njegova saznanja o akciji na Uzdol relativno skromna.

“Akcija je bila 13. i 14. rujna 1993. godine, a dobio sam upit dan do dva nakon akcije. Pisalo je da ima saznanja da se dogodio zločin u Uzdolu, da su ubijeni civili i tražio je više informacija o tome. Jedino što sam mogao je da proslijedim taj zahtjev Samostalnom prozorskom bataljunu. Odgovor i informacije od njih nisam dobio”, ispričao je svjedok.

Eminović je posvjedočio da je tih dana ponovno dobivao upite, ali od Samostalnog prozorskog bataljuna nikada nije dobio tražene informacije, osim borbenog izvještaja kojeg je potpisao Buza.

Svjedok je pojasnio da je u tom izvještaju stajalo da je u Uzdolu “ubijeno oko 60 vojovnika i oko 30 naoružanih civila”.

“Mene je taj termin ljutio, jer ne postoji naoružani civil. Onaj koji drži oružje je vojnik. To je moje obrazloženje. Jasno je da su tu civili poginuli i da se dogodio zločin. Je li zločin, ne znam, ali su civili pobijeni”, izjavio je svjedok.

Prema njegovim riječima, istraga o zločinu na Uzdol nikada nije vođena.

Suđenje će se nastaviti 21. studenog, piše Detektor.ba.