Za razliku od većine policijskih izvješća u kojima se krađe ili oštećenja svetih mjesta događaju noću, s jarbola koji je dio kompleksa Središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Bugojna koje se nalazi unutar katoličkog gradskog groblja Sultanovići, zastava hrvatskog naroda uklonjena je u „po bijela dana“.  Nestanak zastave uočen je u petak popodne, potvrdili su nam u Koordinaciji Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna.

"Zastava je zadnji put na jarbolu uz spomenik viđena u 16 sati, već u 18 sati nije je bilo. Nakon što smo dobili dojavu od ljudi koji žive i rade u blizini groblja, nestanak smo prijavili policiji od koje očekujemo brzu i učinkovitu istragu“, kazao nam je Mladen Kajić, predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata HVO-a HB Bugojna.  

Nestanak zastave hrvatskog naroda koja je dio kompleksa Spomen obilježja  uznemirio je mnoge Hrvate Bugojna, posebno stradalnike Domovinskog rata čijem zahtjevu za prostorom za gradnju spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Bugojnu nikad nije udovoljeno. Razlog je to zbog kojeg je Spomen obilježje izgrađeno unutar gradskog katoličkog groblje te se vjerovalo kako je ondje zaštićeno i od mogućih oštećenja.

Groblje se nalazi uz samu prometnicu te je moguće da je zasad nepoznate počinitelje ili više njih netko vidio dok je skidao obilježje hrvatskog naroda. Pored počinitelja vrlo je važno, kažu predstavnici stradalničkih udruga, doznati i motive uklanjanja zastave. Dodatnu težinu ovom slučaju daje činjenica da će bugojanski Hrvati uskoro obilježiti 28. godišnjicu progona i zločina u proteklom ratu. 27. srpnja obilježava se godišnjica progona 16 tisuća Hrvata iz ovog grada, ali i sjećanja na brojne poginule, nasilno odvedene i nestale Hrvate iz logora Armije BiH.  

Za tijelima njih 15 još se uvijek traga, a njihovim obiteljima Spomen obilježje je mjesto na kojemu mogu upaliti svijeću i pomoliti se za njihove duše jer ni 28 godina nakon nestanka nemaju vlastitog groba.

Predstavnici Udruga već su danas na jarboj postavili novu zastavu hrvatskog naroda. Otkriti identitet i motive onih koji su uklonili prethodno postavljenu iznimno im je važno kako bi se smirili duhovi pred važne datume koje obilježavaju uskoro, a koji su i bez ovakvih izgreda, za Hrvate Bugojna izuzetno bolni.

Pogled.ba/Večernji list