Prošle godine s tržišta Bosne i Hercegovine uklonjeno je 3.317 komada proizvoda koji nisu ispunjavali sigurnosne uvjete, priopćeno je iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Tijekom proaktivnog praćenja tržišta lani je obavljen 201 nadzor 179 različitih modela proizvoda, od čega je 158 testirano u laboratorijima, a 97 modela ili 54 posto nije udovoljavalo propisanim sigurnosnim zahtjevima.

"Navedenim aktivnostima iz prometa je uklonjeno 2.809 komada nesigurnih proizvoda, od kojih je 2.257 komada uništeno", rečeno je Srni u Agenciji za nadzor nad tržištem.

Poslovni subjekti su uskladili 1.916 komada proizvoda s propisanim sigurnosnim zahtjevima.

“Osim proaktivnog praćenja, Agencija je tijekom 2022. godine temeljem različitih primjedbi provodila i reaktivno praćenje tržišta, a rezultat je povlačenje s tržišta 11 modela nesigurnih proizvoda u količini od 508 komada”, priopćili su iz agencije.

Sukladno godišnjem planu za 2022. godinu, Agencija je izvršila nadzor nad 22 grupe proizvoda, a kontrolirani su proizvodi za djecu, igračke, kućanski električni uređaji, električni alati, proizvodi za sport i rekreaciju, ekspres lonci, roštilji na kruta goriva. osobna zaštitna oprema i građevinski proizvodi.

Iz Agencije podsjećaju da se proaktivni monitoring neprehrambenih proizvoda na tržištu BiH provodi u suradnji s nadležnim inspekcijskim tijelima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta, sukladno utvrđenom godišnjem planu nadzora nad tržištem.

Kao i svih prethodnih godina, za 2023. godinu utvrđen je godišnji plan nadzora tržišta prema kojem će se kontrolirati proizvodi za djecu, igračke, kućanski električni uređaji, električni alati, proizvodi za sport i rekreaciju, posude pod tlakom, roštilji na kruta goriva. zaštitnu opremu i građevinske proizvode.