Lisne uši često se pojavljuju u proljetnim mjesecima i mogu napraviti veliku štetu u ružičnjaku. Zbog njih listovi postaju neprirodno sjajni, ljepljivi i deformiraju se te se na njima pojavljuju bijele mrlje. Hrane se sokom biljke, a kako bi došle do njega, zariju rilo u nju, nakon čega na listovima ostaju ljepljivi tragovi.

Kako bi spriječili napade nametnika, preporučuje se u blizinu ruža saditi lavandu ili luk. Nemojte ih previše gnojiti dušičnim gnojivima jer to privlači lisne uši.

Ako su se već „naselile” u vašem ružičnjaku, prvo ih probajte otjerati jednostavnim metodama poput prskanja napadnutih biljaka jakim mlazom vode. Na taj način ćete ih mehanički skinuti s ruža, a to je najbolje napraviti tijekom jutra po sunčanom danu kako ne bi izazvali plijesni. Ako je zaraza tek na početku, možete odrezati zaražene grane kako biste spriječili daljnje širenje.

Ako ovo ne pomaže, napravite ekološki tekući sapun protiv lisnih ušiju. Pomiješajte pet žica prirodnog tekućeg sapuna od masline s jednom litrom vode. Tekućinom napunite plastičnu bocu s raspršivačem i direktno poprskajte na lisne uši. Ostavite sat vremena pa isperite vodom iz vrtnog crijeva. Postupak će možda trebati ponoviti više puta jer sapun djeluje samo na uši koje dođu u direktni dodir sa sapunom.

Ako želite u potpunosti prirodno sredstvo protiv lisnih ušiju, prelijte 30 grama usitnjenog češnjaka vodom i ostavite da odstoji 24 sati. Potom procijediti i tekućinom našpricajte ruže.

Izvor: Dom i dizajn