Rusko veleposlanstvo izrazilo je žaljenje zbog odluke vlade premijera Andreja Plenkovića da iz solidarnosti s Velikom Britanijom zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala protjera ruskog diplomata, ocijenivši taj potez "neprijateljskim", priopćio je Ured za odnose s javnošću ruskog diplomatskog predstavništva. 

Hrvatska je jedna od 14 zemalja Europske unije koja se odlučila protjerati rusko diplomatsko osoblje kao odgovor na trovanje Skripala i njegove kćeri u Velikoj Britaniji početkom ožujka te tako stala uz bok EU-a i SAD-a, piše Hina.

"Izražavamo duboko žaljenje što je hrvatska strana, slijedeći u kolosijeku blokovske solidarnosti pojedinačne zemlje EU-a i NATO-a, donijela žurnu i loše smišljenu odluku, čije će posljedice negativno odjeknuti za daljnji razvoj naših bilateralnih odnosa, uključujući njihov trgovinsko-gospodarski dio", priopćilo je rusko veleposlanstvo.

U priopćenju se navodi da je to "pogotovo žalosno jer se događa u trenutku kada razvoj naše višesmjerne bilateralne suradnje zaprima odgovarajuću dinamiku i progresivan karakter".

"Mi smatramo ovaj korak kao neprijateljski i neodgovarajući zadaćama i interesima rusko-hrvatskih odnosa, da ne govorimo o uspostavljenju razloga i potrazi krivih u incidentu koji se dogodio  4. ožujka u Salisburyju, a kojega istraga nosi pristran i neobjektivan karakter", dodaje se.

U priopćenju također stoji da Rusija, naravno, neće ostati bez odgovora te će protumjere biti poduzete u najkraćem roku.

Premijer Plenković je na izvanrednoj konferenciji za novinare objavio da se Hrvatska odlučila solidarizirati s Ujedinjenim Kraljevstvom u slanju političke poruke Rusiji zbog napada na ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj tako što će akreditiranog ruskog diplomata u Hrvatskoj proglasiti personom non gratom, ne navodeći ime diplomata.