Sibirski znanstvenici su uz podršku Ruskog fonda za fundamentalna istraživanja započeli razvijati pristupačan lijek za imunoterapiju onkoloških bolesti.

Mehanizam djelovanja imunoterapije zasniva na otkrićima naučnika, dobitnika Nobelove nagrade za medicinu za 2018. godinu, izjavio je šef laboratorija Instituta za kemijsku biologiju i fundamentalnu medicinu sibirskog ogranka Ruske akademije nauka Dmitrij Stecenko.

Laureati Nobelove nagrade za medicinu za 2018. godinu, James Allison i Tasuku Honjo, predložili su pristup u liječenju raka koji se principijelno razlikuje od kemoterapije i radioterapije.

Njihova metoda se zasniva na tome da ćelije raka sprječavaju aktivaciju limfocita orijentisanih na borbu sa tumorom i postaju otporni na imuni sustav osobe.

Oni su razvili metodu borbe sa tom pojavom pomoću inhibicije "kontrolnih točaka" imuniteta kroz koje imunitet treba da prođe kako bi uključio mehanizam za uništavanje tumora.

''Tema našeg projekta je izravno povezana sa radovima dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. Mi istražujemo istovremene efekte na nekoliko molekularnih meta koje se nalaze u ćelijama imunog sustava i odgovorne su za prepoznavanje ćelija raka. Planiramo sintetiziranje vještačkih molekula, čiji će zadatak biti da blokiraju ključne 'kontrolne točke' i time povrate sposobnost T limfocita da napadaju ćelije tumora'', objasnio je Stecenko i dodao da postoji niz preparata za imunoterapiju raka koji se zasnivaju na monoklonskim antitjelima, odnosno proteinskim molekulima koji su sposobni da blokiraju "kontrolne točke" odgovorne za imunosupresiju.

Međutim, liječenje je veoma skupo i jedan od zadataka sibirskih znanstvenika je da učine preparat dostupnijim.

''Cilj našeg projekta je razrada pristupa proizvodnje lijekova protiv raka koji neće biti manje učinkoviti od monoklonalnih antitjela, ali će biti pristupačniji širokom spektru pacijenata oboljelih od raka'', zaključio je Stecenko, prenosi Sputnik.

Bljesak.info