Ruski istraživači su objavili da su modificirali cjepivo protiv koronavirusa Sputnjik V, koje se koristi više od godinu dana, za upotrebu protiv zaraznije delta varijante.

"Cjepivo koje smo modificirali već je u hladnjaku", rekao je u četvrtak agenciji Interfax ravnatelj Instituta Gamaleja Aleksander Ginzburg. Dodao je da je još prerano govoriti o stupnju učinkovitosti cjepiva.

I ostali proizvođači cjepiva u svijetu već rade na izmjenama svojih cjepiva da bi bila što učinkovitija protiv delta varijante.

Istodobno se Ginzburg zalaže za upotrebu cjepiva pod nazivom 'Sputnjik light' kao booster cjepiva za one koji su dvaput primili pripravak BioNTech/Pfizera.

Rusija je dosad razvila ukupno četiri cjepiva protiv koronavirusa i radi na petom, tvrde ruske vlasti.

Sputnjik V, koji je odobren u oko 70 zemalja, plasiran je i koristi se na međunarodnom tržištu.

Ruski ministar zdravstva Mihail Muraško kaže da stopa učinkovitosti Sputnjika V iznosi 83 posto kada je posrijedi zaraza delta varijantom koronavirusa.

Rusija se, poput brojnih zemalja u svijetu trenutačno bori s delta varijantom. Ondje se svakodnevno evidentira oko 800 smrtnih slučajeva od posljedica covida-19.

Po službenim podacima dosad je u Rusiji cijepljeno 41,5 milijuna ljudi ili 28,4 posto stanovništva, od čega 33,5 milijuna dvaput, što znači u potpunosti 22,9 posto.

EU još uvijek radi na odobrenju za Sputnjik V i više je puta kritizirao Rusiju jer ne daje dovoljno podataka koji bi pridonijeli odobrenju tog cjepiva na razini EU-a.

Članica EU-a Mađarska već dulje vrijeme koristi Sputnjik na temelju nacionalnog odobrenja. U Njemačkoj se cijepljenje Sputnjikom ne priznaje.