Slanje oružja Ukrajini put je u sukob između Rusije i SAD-a, rekao je ruski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov.

"Kratkovidnost Amerikanaca očita je i u sadašnjim okolnostima. Obuzete željom da se Rusiji nanese strateški poraz, lokalne elite eskaliraju napetosti, upumpavaju oružje u režim u Kijevu. Je li doista jasno da je to put do izravnog vojnog sukoba najvećih nuklearnih sila koji će imati nepredvidive posljedice?", piše u u članku koji je Antonov napisao za Newsweek, a čiji je tekst objavilo diplomatsko predstavništvo.

Antonov kaže da američki planovi za sankcije Rusiji također ne funkcioniraju.

"Nepromišljeno uvođenje ograničenja samo pogoršava stanje u američkoj ekonomiji. To jest, ispada da je u antiruskom ludilu Washington spreman pucati sebi u nogu i plesati u isto vrijeme. To izgleda apsurdno", rekao je ruski veleposlanik.

Antonov kaže da američki planovi za sankcije Rusiji također ne funkcioniraju. "Nepromišljeno uvođenje ograničenja samo pogoršava stanje u američkoj ekonomiji. To jest ispada da je u antiruskom ludilu Washington spreman pucati sebi u nogu i plesati u isto vrijeme. To izgleda apsurdno", rekao je ruski veleposlanik.

Kaže i da napori SAD-a "ni na koji način neće utjecati na odlučnost ruskih oružanih snaga da ispune zadaće postavljene tijekom specijalne vojne operacije za zaštitu stanovnika Donbasa", kao ni na postizanje "denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine".

Antonov je pozvao zapadne države da "prestanu gajiti iluzije o porazu Rusije", naglašavajući nedostatak alternative pragmatičnim odnosima s Rusijom.

"Što se tiče same Ukrajine, razvoj situacije s ovom zemljom je lakmus test koji će pokazati spremnost zapadnih država da uzmu u obzir ruske zabrinutosti. Daljnji napredak prema stabilizaciji europske sigurnosti ovisit će o ishodu procesa rješavanja krize u Ukrajini", rekao je veleposlanik.

Također je rekao da Rusija svoje projekte o sigurnosnim jamstvima ostavlja na pregovaračkom stolu. "Naravno, nakon završetka specijalne vojne operacije potrebno je njihov sadržaj prilagoditi stvarnosti", dodao je.