Veleposlanstvo Rusije u BiH odbacilo je tvrdnje kako Moskva prijeti Sarajevu zbog mogućeg približavanja članstvu u NATO-u, istaknuvši u posebnom pismu članovima Predsjedništva BiH da samo žele da se pri odlučivanju o članstvu uzmu u obzir mišljenja svih političkih čimbenika u zemlji.

Rusko je veleposlanstvo tijekom dana priopćilo da su članovima Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića poslali posebno pismo veleposlanika Igora Kalabuhova kako bi razjasnili dvojbe o tome koje je zapravo stajalište Moskve kad je riječ o priključivanju BiH NATO-u.

Komšić i Džaferović prošlog su tjedna oštro upozorili kako Rusija neće određivati hoće li BiH postati članicom NATO-a te su kao "neprihvatljivu prijetnju" odbacili posebnu izjavu ruskog veleposlanstva u kojoj je uz ostalo stajalo kako bi članstvo u NATO-u bio "neprijateljski čin" na koji bi Rusija svakako odgovorila.

Na tu su rusku izjavu reagirale i brojne političke stranke, čije je sjedište u Sarajevu, odbacujući je kao neprihvatljivu, a osudio ju je i američki veleposlanik u BiH Eric Nelson, kao i glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

"Svaka država se može odlučiti za suradnju s NATO-om"

"Hoće li se države odlučiti za suradnju s NATO-om, bilo putem partnerstva ili kao punopravne članice alijanse, ovisi o svakoj takvoj državi i o 30 saveznika (u NATO-u). Ni jedna treća strana nema pravo intervenirati ili staviti veto na takav postupak. Sve prijetnje u tom pogledu su neprihvatljive", kazala je ranije Lungescu.

Odgovarajući na kritike iz BiH i sa Zapada, ruski veleposlanik Kalabuhov sada tvrdi kako njegova zemlja ne prijeti BiH niti dovodi u pitanje njen suverenitet, nego samo traži da se uvaže stajališta svih u zemlji, čime je očevidno aludirao na snažno protivljenje članstvu NATO-u koje predvode vlasti u Republici Srpskoj.

"Pravo da se izjasne oko članstva BiH u NATO-u imaju kako pristalice ovog pravca tako i svi oni koji žele skrenuti pozornost na posljedice pridruživanja tom vojnom bloku čija je snaga usmjerena protiv moje zemlje", napisao je Kalabuhov u privatnom pismu Komšiću koje je ipak procurilo do lokalnih medija.

Ruski se veleposlanik potužio i na to što, kako navodi, NATO u svojim publikacijama opisuje Rusiju kao glavnog neprijatelja BiH.

Kalabuhov se potrudio i demantirati ocjene kako je zaoštrena retorika Rusije u odnosu na BiH rezultat diplomatskog incidenta iz prosinca 2020., kada su se baš Komšić i Džaferović odbili sastati s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom koji je tada boravio u Sarajevu.

Učinili su to zbog izjava kojima je Lavrov tada doveo u pitanje mogućnost da BiH postane članicom NATO-a.

Tvrdnje kako se Rusija sada zbog toga sveti Kalabuhov je nazvao insinuacijama iznesenim bez ikakvog utemeljenja.