Ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov izjavio je kako ta zemlja ima pravo odlučiti hoće li biti članicom NATO-a, ali je upozorio kako i Moskva zadržava pravo reagirati na takvu mogućnost sukladno svojim interesima.

-Ako BiH odluči da biti članica bilo čega to je unutarnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali što očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati, rekao je Igor Kalabuhov za TV Federacije BiH (FTV) izričući tako jedva skrivenu prijetnju.

Ustvrdio je ipak kako je zapravo Zapad taj koji predstavlja prijetnju sigurnosti BiH kroz tvrdnje da Rusija "navodno priprema neki plan".

-Nemamo mi nikakvih planova. Mi ćemo reagirati analizirajući stratešku i geopolitičku situaciju, kazao je ruski veleposlanik dodajući kako je članstvo u BiH u NATO-u sada ionako u sferi fantazije jer oko toga ne postoji konsenzus u samoj zemlji i to se neće tek tako promijeniti.

Time je aludirao na odlučno odbijanje dužnosnika iz reda Srba predvođenih Miloradom Dodikom da dopuste bilo kakav dalji korak koji bi vodio ka punopravnom članstvu BiH u NATO-u.

Ruski je veleposlanik odbacio tvrdnje kako njegova zemlja uz Dodikovu pomoć koji snažno zagovara savezništvo s Moskvom destabilizira BiH opisavši to kao laži i gluposti. Tvrdi kako njegova zemlja ne vodi rat nego je zapravo u nekoj vrsti mirovne misije jer Ukrajince "oslobađa od nacističke prijetnje".

-Nismo mi u ratu s Ukrajinom. Rat se objavljuje službeno. Diplomat ide u Moskvu, u Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, donosi notu i kaže evo, vlada Ukrajine je odlučila da vama objavi rat. To je rat. Za nas je ovo specijalna vojna operacija, rekao je Kalabuhov.