Ruski svemirski teretni brod "Progres M-27M", koji se zbog kvara počeo nekontrolirano vrtiti u krug, bit će usmjeren prema zemlji između 5. i 7. svibnja i sagorjet će u atmosferi, priopćila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Letjelica ne predstavlja prijetnju po Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), jer se njihove orbite znatno razlikuju, prenio je TAS S.

-U ovom trenutku sistemi u svemirskom brodu su pod kontrolom. Stručnjaci Roskosmosa prate kretanje broda i na vrijeme će obavijestiti o bilo kakvim promjenama situacije - navedeno je u priopćenju ruske agencije.

"Progres M-27M" lansiran je u utorak s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, ali po odvajanju od rakete nosača nije se otvorila antena zbližavanja s ISS-om. Progres je svemirskoj stanici trebao dostaviti gorivo, kisik, aparaturu za znanstvene eksperimente, hranu, pošiljke za kosmonaute i znamenje Dana pobjede 9. svibnja.

Potom je priopćeno da se brod nekontrolirao vrti oko svoje ose, na oko 30 kilometara od ISS-a, i ubrzo se odustalo od spajanja broda sa stanicom.

Kosmonauti u svemirskoj stanici imaju zalihe hrane i drugih potrepština za nekoliko mjeseci, prenosi Beta.