Ruski špijunski zrakoplov skoro se sudario s putničkim zrakoplovom Scandinavian Airlinesa (SAS) u kojem je bilo 132 putnika, a tragedija je izbjegnuta samo zbog dobre vidljivosti i budnosti pilota civilnog zrakoplova.

Ovo je samo jedan od triju izdvojenih visokorizičnih incidenata od ruske aneksije Krima, a koje je istaknula organizacija 'European Leadership Network' u svom istraživanju u kojem je detaljno opisano 40 uznemirujućih ruskih vojnih provokacija koji su u zadnje vrijeme, kao u doba Hladnog rata, postali obrazac.

Druga dva koja posebno izazivaju pozornost su otmica estonskog špijuna i švedski lov na podmornicu .
 
Do sudara sa SAS-ovim avionom, što dosad nije bilo poznato, došlo je početkom ožujka. Letjelica je upravo poletjela s piste u Kopenhagenu, a iznenada je naišao ruski špijunski avion koji nikome nije dojavio svoju poziciju. Sudar usred zraka je izbjegnut u posljednji trenutak, a do njega je umalo došlo 80-ak kilometara jugoistočno od grada Malmöa.

U Boeingu 737 bilo je više od 130 putnika koji su poletjeli za Rim.

Da je došlo do sudara, dogodio bi se gubitak života usporediv s onim u obaranju malezijskog Boeinga u Ukrajini.

Osim gornjih primjera u studiji je izdvojen incident s američkom vojskom. Naime, 12. travnja ove godine jedan je ruski zrakoplov nekoliko puta nisko preletio iznad američkog razarača USS Cook koji je plovio u Crnom moru.

Dva mjeseca kasnije, dva borbena zrakoplova F-22 našla su se licem u lice s parom ruskih bombardera koji su uočeni samo 80 kilometara od Obale Kalifornije.

Koliko napetost svakodnevno raste između Rusije i zapada svjedoči činjenica da je NATO prošlog mjeseca objavio da su njihovi zrakoplovi presreli ruske više od 100 puta ove godine, što je čak tri puta više nego godinu ranije.

- Iako do sada nije došlo do sukoba, mješavina agresivnog ruskog stava i spremnosti zapadnih sila u pokazivanju odlučnosti povećavaju rizik eskalacije i opasnosti od gubitka nadzora nad zbivanjima - stoji u zaključku studije.