Ruske snage na Badnjak su žestoko napale centar grada Hersona na jugu Ukrajine, koji je nedavno oslobođen. Kako prenosi Index.hr, u napadu je ubijeno najmanje osmero civila, a 58 ih je ozlijeđeno. Među ranjenima je i šestogodišnja djevojčica. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je uznemirujuće fotografije posljedica napada.

"Društvene mreže će te fotografije najvjerojatnije označiti kao 'osjetljiv sadržaj'. Ali to nije osjetljiv sadržaj - to je stvarni život Ukrajine i Ukrajinaca", napisao je Zelenski uz fotografije.

"Dan uoči Božića, Rusi su napali centar grada. Napali su tržnicu, trgovački centar, stambene zgrade, upravne zgrade – mjesta gdje ima najviše ljudi", rekao je regionalni guverner.

Ruski napad na civile u Hersonu - Ruski pokolj ukrajinskih civila na Badnjak: Najmanje osmero mrtvih, više desetina ranjenih

Jaroslav Januševič, guverner Hersonske oblasti, objavio je da je djevojčica teško ozlijeđena u ruskom napadu te prebačena u bolnicu s više ozljeda od šrapnela. Njezino stanje je ozbiljno, objavio je. Ruske snage napale su oslobođene dijelove Hersonske oblasti 74 puta artiljerijom, višecijevnim bacačima raketa, minobacačima i tenkovima, naveo je.

O napadima se danas oglasio i Kirilo Timošenko, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji ih je opisao kao "činove terorista". Nedugo zatim na svom Telegram kanalu se oglasio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski: "Ovdje se ne radi o vojnim metama. Ovdje se radi o ubijanju zbog zastrašivanja, ali i zadovoljstva".
 


Podsjetimo, ukrajinske snage nedavno su oslobodile zapadni dio Hersonske oblasti. Oslobođen je cijeli dio te regije smješten zapadno od rijeke Dnjipro, što uključuje i grad Herson, koji je pod ruskom okupacijom bio gotovo devet mjeseci. Oslobođenje grada Hersona bilo je posebno značajno jer se radilo o jedinom glavnom gradu neke ukrajinske regije koji je bio pod okupacijom ruskih snaga.

Od povlačenja na istočnu obalu rijeke Dnjipro, ruske snage neumorno granatiraju oslobođene dijelove Hersonske oblasti, te ubijaju civile i uništavaju elektroenergetsku infrastrukturu.