U ukrajinskom gradu Kupjansku na prvoj liniji fronte čuje se konstantno granatiranje, a crni dim podiže se s druge strane rijeke Oskil koja i dalje odvaja ukrajinske od ruskih snaga. Munjeviti ukrajinski napredak u oslobađanju teritorija od ruskih snaga na istoku zemlje u subotu se pretvorio u borbe usporene ruskim otporom i meteorološkim uvjetima.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov oštro je kritizirao zapadne zemlje zbog rata u Ukrajini. Na Općoj skupštini UN-a kazao je da SAD i njihovi saveznici žele uništiti njegovu zemlju. Istovremeno, u okupiranim dijelovima Ukrajine – Luhanskoj, Doneckoj, Zaporiškoj i Hersonskoj regiji već treći dan građani se na referendumu izjašnjavaju o samostalnosti, odnosno pripojenju Rusiji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je šokiran time što Izrael nije opskrbio Kijev svojim proturaketnim sustavom kako bi se zemlja branila od ruskih napada.

“Ne znam što se dogodilo Izraelu. Iskreno sam šokiran jer ne razumijem zašto nam ne bi mogli dati svoju protuzračnu obranu”, rekao je ukrajinski predsjednik u razgovoru s francuskim novinarima, prenosi Reuters.

Njegov ured objavio je snimku razgovora u subotu.

Zelenskijeva izjava snažnija je od one u ožujku kad je kritizirao Izrael što ne šalje naoružanje. Izrael je osudio rusku invaziju no ne želi u potpunosti ugroziti odnose s Moskvom, važnim igračem u susjednoj Siriji gdje se izraelske snage često sukobljavaju s proiranskim paravojskama.

“Razumijem, u teškoj su situaciji, uzimajući u obzir situaciju sa Sirijom i Rusijom”, rekao je ipak Zelenskij, dodavši da nikog ne osuđuje.

“Iznosim činjenice. Moji razgovori s izraelskim vodstvom nisu nimalo pomogli Ukrajini.”

Munjeviti ukrajinski napredak u oslobađanju teritorija od ruskih snaga na istoku zemlje u subotu, pretvorio se u borbe usporene ruskim otporom i meteorološkim uvjetima.

U gradu Kupjansku na prvoj liniji čuje se konstantno granatiranje, a crni dim podiže se s druge strane rijeke Oskil koja i dalje odvaja ukrajinske od ruskih snaga. Kiša trenutačno svugdje otežava upotrebu teškog naoružanja.

“Možemo koristiti samo asfaltirane ceste, rekao je ukrajinski narednik Roman Malina za agenciju France Presse. Trenutno zbog težine kretanja radi vremenskih uvjeta ciljamo na njihova oklopna vozila, skladišta oružja i skupine vojnike”, dodao je.

Ukrajinski vojni upravitelj Kupjanska Andrij Kanašević rekao je da će vojsci trebati do deset dana da u potpunosti osigura područje.

Većina Kupjanska, ključnog željezničkog čvorišta koje je Rusija koristila za opskrbu svojih vojnika na južnom bojištu Donjecka, pala je pod ukrajinsku kontrolu nakon protuofenzive koja je počela ranije ovaj mjesec. No mali dio Harkivske oblasti na istočnoj strani rijeke Oskil i dalje ostaje pod ruskom kontrolom i sprječava Ukrajinu da dodatno napreduje prema regiji Luhansk.

Ukrajinska vojska priopćila je rano u nedjelju da su ruske snage u posljednja 24 sata izvele desetke raketnih napada i zračnih napada na vojne i civilne ciljeve, uključujući 35 “naselja”. Rusija negira da je gađala civile. Ruska državna novinska agencija RIA, pozivajući se na neidentificirane izvore, rekla je ranije da su ukrajinske snage granatirale žitnicu i skladišta gnojiva. Reuters nije uspio provjeriti tvrdnje nijedne strane. – prenosi HRT