Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je Sjedinjene Države da provociraju Sjevernu Koreju kako bi se okrenuli vojnoj opciji u rješenju sjevernokorejskog nuklearnog problema.

"Zabrinjava što u posljednja dva mjeseca tijekom kojih Sjeverna Koreja nije izvodila pokuse i ispaljivala rakete Washington nije izgledao zadovoljno i kao da je pokušavao iritirati ili provocirati Pjongjang", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s japanskim kolegom Tarom Konom.

U listopadu su mornarice Sjedinjenih Država i Južne Koreje zajedno izvodile pomorsku vježbu, novu demonstraciju sile prema Sjevernoj Koreji.

Ovog tjedna je američki predsjednik Donald Trump objavio da su Sjedinjene Države odlučile ponovno upisati Sjevernu Koreju na njihov crni popis "država koje podupiru terorizam", kako bi se izvršio dodatni pritisak na njezin nuklearni program.

"Izgleda kao da Amerikanci čekaju da Sjevernokorejci izgube hladnokrvnost kako bi se napokon mogli okrenuti vojnim opcijama", ocijenio je Lavrov.

"Američke vlasti su više puta izjavile da se razmatraju sve opcije, uključujući i vojnu", podsjetio je.

Japanski premijer Shinzo Abe je početkom studenoga rekao da Tokio podupire tu politiku Washingtona.

"Potrebno je iskoristiti sva moguća sredstva povećanjem maksimalnog pritiska na Sjevernu Koreju da okonča svoj nuklearni i balistički program", rekao je u petak u Moskvi japanski ministar vanjskih poslova Kono.

"To je prijetnja bez presedana ne samo za Japan i Rusiju nego za cijelu međunarodnu zajednicu. To je apsolutno neprihvatljivo", naglasio je.

Sjeverna Koreja je u srpnju ispalila dvije međukontinentalne balističke rakete kadre doseći američki teritorij, a u rujnu je izvela šesti nuklearni pokus.

Sergej Lavrov je izrazio duboku zabrinutost Rusije što Japan i Južna Koreja postaju teritorij gdje se raspoređuju elementi globalnog američkog proturaketnog štita, pod izlikom prijetnje iz Sjeverne Koreje.