Ruski je Arktik zabilježio rekordne temperature koje su izazvale velike požare u tundri, rekao je u utorak direktor ruske meteorološke službe, povezujući te „izuzetne” anomalije s klimatskim promjenama.

„Imali smo izuzetno neuobičajene vremenske uvjete” u lipnju i „rekordi su lako srušeni”, rekla je direktorica Clare Nullis, direktorica svjetske meteorološke organizacije.

Napomenula je da su temperature iznad 30 °C u srpnju za Jakutiju uobičajena pojava, no 38 °C u lipnju je vrlo čudna pojava.

Prema njenim riječima, u Sibiru su u proljeće 2020. uglavnom zabilježene neobično visoke temperature.

Nekoliko regija na sjeveru Rusije, među kojima područja u Jakutskoj Republici na obali Atlantskog oceana, zadnjih je tjedana suočeno s toplinskim valom.

Porast temperatura i sunčanog vremena na Dalekom sjeveru izazvani su klimatskim promjenama i promjenama u cirkulaciji zračnih struja, s češćim polarnim anticiklonama koje donose sunčano vrijeme.

Požari izazvani visokim temperaturama pokreću začarani krug jer se pepeo od požara taloži u polarnim regijama zbog čega se brže topi led koji inače reflektira Sunčeve zrake i sprječava zagrijavanje tla, objasni je.

Po službenim procjenama, Rusija se zagrijava oko 2,5 puta brže od ostatka svijeta zbog svojih golemih arktičkih prostranstava, prenosi Russia beyond.