Ruski televizijski kanal Rossiya je objavio snimke koji prikazuju vojnike raspoređene u zračnoj bazi Hmeymin u pokrajini Latakija u Siriji i teretne zrakoplove s odredištem za Rusiju.

Ovi snimci su objavljeni dan nakon priopćenja Vladimira Putina da je Rusija naredila povlačenje većeg dijela svog vojnog kontingenta iz Sirije. U priopćenju, rusko ministarstvo obrane je navelo da su tehničke ekipe započele pripremu zrakoplova za povratak u svoje baze u Rusiju, objavio je francuski list Le Figaro.

U priopćenju ruskog ministarstva obrane se navodi da je rusko osoblje u bazi u Siriji izvršilo sve pripreme i svu opremu spremilo u teretne vojne zrakoplove koji čekaju da se vrate u Rusiju. Nije precizirano kada će poletjeti iz Sirije ka Moskvi.

Novinska agencija TASS javlja da je Putin jučer tijekom sastanka s ministrima vanjskih poslova i obrane Sergejem Lavrovom i Sergejem Šojguom naredio da se već danas počne s povlačenjem iz Sirije.

Putinov ured u Kremlju je ranije na svojoj službenoj internet stranici priopćio da je Putin telefonom razgovarao sa sirijskim kolegom Basharom al-Assadom i da su postigli dogovor o povlačenju ruskih zračnih snaga iz Sirije.

Na zahtjev sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ruske zračne snage su krajem rujna prošle godine započele zračne operacije u Siriji.