Rusko ministarstvo obrane odobrilo je tehničke specifikacije za dizajn preciznog bespilotnog sustava naoružanja ZALA Lancet, a prva testiranja tih dronova trebala bi početi krajem tekuće godine. Proizvođač, Grupacija Kalašnjikov, priopćio je odluku ruskog ministarstva obrane 25. kolovoza tijekom međunarodnog vojnog foruma "Army-2021" koji je održan u Kubinki pored Moskve.

Lancet dron pripada kategoriji takozvane lutajućeg zračnog streljiva, u smislu da zadržava iznad ciljan područja dok traga za konkretnim ciljem. Kad je taj cilj pronađen, taj "dron kamikaza" prelazi u fazu napada poput navođenog zrak-zemlja projektila. Naravno, pri udaru uništava osim sebe i svoj cilj.

Taj novi dron dizajnirala je kompanija ZALA Aero, koja pripada jednoj od tvrtki Grupacije Kalašnjikov, a ime Lancet je dobio ne zbog svojeg izgleda, već zbog iznimne preciznosti. Domet mu je 40 kilometara i može pogoditi cilj kirurškom preciznošću, odnosno tako barem tvrdi proizvođač.

Kalašnjikov je Lancet javnosti predstavio u lipnju 2019. godine, a u to vrijeme ruska državna korporacija Rostec istaknula je i prednosti razvoja takvog sustava naoružanja.

Prva prednost koju su naveli jest da lutajuće zračno streljivo štedi vrijeme, jer je već na terenu u zraku i spremno za akciju, odnosno spremno je napasti neprijateljski cilj.

Druga prednost jest ta da je riječ o laganom i malom sustavu napravljenom od plastike i kompozitnih materijala, zbog čega je nevidljivo tradicionalnim obrambenim radarskim sustavima.

Treće, iz Rosteca su naveli kako je jeftinije pogoditi cilj dronom kamikazom nego uništiti ga visoko preciznim projektilom, koji iza sebe mora imati samohodni top s pripadajućom posadom.

Lancet dolazi u više varijanti, a maksimalna brzina kretanja mu je između 80 i 110 kilometara na sat. Nosivost mu je do tri kilograma, a maksimalna težina pri polijetanju mu iznosi pet kilograma za Lancet-1 i 12 kilograma za Lancet-3 verzije, javlja Zimo.

Oblik njegovih krilaca (dvostruki X) pridonosi visokoj okretnosti u zraku te stabilnosti pri poniranju prema cilju.

Osim toga, Lancet je i pametan dron, sposoban za višenamjenske zadaće te autonomni pronalazak ciljeva. Taj dron u sebi ima komponentu za precizne udare, kao i za izviđanje, navigaciju te komunikaciju.

Prema podacima proizvođača, taj dron "stvara vlastito navigacijsko polje" te mu nije potrebna kopnena, pomorska ili satelitska infrastruktura. Isto tako, odašilje i video signal tako da čovjek može vizualno potvrditi zadani cilj.

Dron je već dobio i nadimak, "leteći Kalašnjikov" ili "leteći AK-47" zbog činjenice da je riječ o jednostavnom, iskoristivom i pouzdanom sustavu.

Ruska vojna iskustva stečena u Siriji pomogla su u dovršavanju prototipa Lancet dronova, no prava testiranja počinju tek krajem tekuće godine.