Najmanje 153 prosvjednika uhićeno je širom Rusije na protuvladinim prosvjedima pristaša ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog koji je u zatvoru, objavila je ruska organizacija za zaštitu ljudskih prava OVD-Info.

Prosvjed je znak otpora vlastima koje se nadaju velikom odzivu na lokalnim i regionalnim izborima koji se također održavaju u nedjelju, unatoč velikom nezadovoljstvu zbog mirovinske reforme.

"Vlasti ne slušaju ljude i to znači da je vrijeme da se iziđe na ulice", objavili su Navaljnijevi suradnici u izjavi pred prosvjed.

Prijedlog mirovinske reforme, koji je u parlamentarnoj proceduri, stajao je predsjednika Vladimira Putina 15 postotnih bodova popularnosti u anketama. Ruska vlada sada je najnepopularnija od 2005. kada su bile ukinute povlastice iz sovjetske ere, što je dovelo do masovnih nacionalnih prosvjeda umirovljenika.

Reforma predviđa povisivanje dobne granice za mirovinu za pet godina, na 65 godina za muškarce i 60 za žene.

Navaljni je planirao predvoditi nedjeljni prosvjed u Moskvi, ali ga je sud prošli mjesec osudio zbog kršenja zakona o organizaciji prosvjeda i pritvorio na 30 dana.

Prosvjedi su u nedjelju održani u 80 ruskih gradova, uključujući Sankt Peterburg.

Na njima je po podacima organizacije za zaštitu ljudskih prava OVD-Info uhićeno 153 pristaša Navaljnog u 19 gradova, uključujući neke od njegovih najbližih suradnika.

U Moskvi se na Puškinovu trgu okupilo oko 2000 ljudi, izvikujući "Rusija će biti slobodna" i "Putin je lopov".

Prosvjedi se podudaraju s lokalnim i regionalnim izborima na kojima Rusi biraju čelnike 26 od ukupno 85 regija, uključujući gradonačelnika Moskve.

Biraju se guverneri, lokalni zastupnici i ostali dužnosnici u različitim regijama.

Izbori u Moskvi trebali bi proći bez iznenađenja, a sadašnji gradonačelnik Sergej Sobjanin biti ponovno izabran, javlja Hina.