Ruska nuklearna podmornica, najbolja u arsenalu ruske mornarice, navodno je uletjela u Mediteran, izvještava IBT. Prema obrambenom analitičaru, H.I. Suttonu, stručnjaku za podmornice, obavještajni podaci otvorenog izvora sugeriraju da ruska nuklearna podmornica djeluje u našem susjedstvu, u blizini Italije. Njena je misija navodno odvraćanje snaga NATO-a od ukrajinskog rata.

Riječ je o podmornici Severodvinsk, najboljoj jurišnoj podmornici ruske mornarice koja se posjeduje neusporedivu stealth tehnologiju, aktivnu protutorpednu obranu i protuzračnu sposobnost. Može nositi do 40 krstarećih raketa Kalibr za kopneni napad s dometom od 1600 milja - a svaka od njih mogla bi imati nuklearnu glavu.

Prema izvješćima, nije točno jasno koliko dugo i otkad podmornica djeluje u regiji. Vjerojatno je ondje raspoređena kako bi zamijenila krstaricu klase Slava Maršal Ustinov, koja je napustila Mediteran 24. kolovoza i primijećena je kako plovi prema Velikoj Britaniji.

Prema Suttonu, i taj je manevar trebao poslužiti neprimjetnom uvlačenju ove podmornice u mediteranske vode.

U međuvremenu je i talijanska vlada potvrdila prisutnost podmornice u regiji. Italija navodi da su "kretanja ruskih jedinica u Sredozemlju poznata" nadalje napominjući da "podmornica o kojoj je riječ vrši tranzit u međunarodnim vodama ne narušavajući suverenitet obalnog područja."

Unatoč svojoj brojčanoj prednosti, Rusija je doživjela porazne mornaričke gubitke u svom ratu s Ukrajinom. Najsimboličniji je slučaj klase Slava Moskva koju su navodno pogodile dvije rakete Neptun 13. travnja, a potopljena je sljedeći dan, prenosi Jutarnji list.