Rusija je u petak objavila da je pozvala na razgovor veleposlanika Sjedinjenih Država kako bi mu pružila "nepobitne dokaze" o kršenjima koja su počinili američki tehnološki divovi prije ruskih parlamentarnih izbora što će se održati u rujnu.

“Samo je jedan razlog (tog poziva): upletanje u ruske izbore”, objavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na Telegramu.

U odvojenom priopćenju objavljenom na svojoj mrežnoj stranici, ministarstvo dodaje da je američki diplomat John Sullivan razgovarao sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Sergejem Rjabkovom.

“U razgovoru je istaknuto da ruska strana posjeduje nepobitne dokaze o tome da su velike američke tehnološke kompanije kršile ruski zakon u kontekstu pripreme i održavanja izbora za Dumu (donji dom parlamenta)”, istaknula je ruska diplomacija.

Dodala je da je upozorila Washington na “krajnje neprihvatljivo upletanje u unutarnje stvari naše zemlje”.

Rusko ministarstvo nije navelo o kakvom je kršenju riječ.

Američki veleposlanik je pozvan na razgovor pošto je ruska agencija za nadzor telekomunikacija Roskomnadzor prošlog tjedna uputila Appleu i Googleu upozorenje zbog toga što su odbili ukloniti aplikaciju zatvorenog oporbenog predstavnika Alekseja Navaljnog.

Parlamentarni izbori u Rusiji održat će se od 17. do 19. rujna, bez sudjelovanja saveznika Navaljnog koji su isključeni s izbora ili su prisiljeni otići iz zemlje nakon zabrane njihovih organizacija koje su u lipnju proglašene “ekstremističkima”.

Aleksej Navaljni, koji je u veljači osuđen na dvije i pol godine zatvora u slučaju za koji tvrdi da je politički, pozvao je suradnike da iskoriste njegovu aplikaciju kako bi pronašli i glasovali za kandidate koji imaju najviše izgleda za pobjedu nad kremaljskim.