Rusija zaprijetila Bosni i Hercegovini – ukoliko isporuči oružje Ukrajini, odgovorit će sankcijama – obustavom plina. O tim upozorenjima postoji pismo koje je upućeno nadležnim institucijama BiH..

Ukoliko Bosna i Hercegovina ne odustane od izvoza oružja Ukrajini, Ruska Federacija upozorava da će: Bosna i Hercegovina ostati bez plina, ukoliko BH Gas, koji inače ruskom Gaspromu duguje 102 milijuna maraka, taj dug ne isplati odmah i odjednom.

Rusija dalje upozorava da će, osim te mjere, povećati cijenu plina našoj zemlji, saznaje Federalna televizija.

Ova upozorenja zaprimio je veleposlanik BiH u Rusiji Ivan Barbalić, koji je pismo Ruske Federacije uputio prije dva dana Ministarstvu vanjskih poslova naše zemlje. U pismu se između ostalog navodi:

“Pozivamo bosanskohercegovačke vlasti da otkažu namjeru izvoza oružje Kijevu. Takvi planovi protiurječe međunarodnim normama, obvezama iz OEBS, u okvirima Foruma o suradnji u području sigurnosti. Takav korak, posebno sada kada su eskalirala vojna djelovanja na jugoistoku Ukrajine, neće doprinijeti mirnom reguliranju u toj regiji nego će dovesti do novih žrtava među mirnim stanovništvom.”

No, to nije jedino pismo upozorenja iz Rusije, jedno je stiglo i jučer i Ministarstvu vanjskih poslova BiH upozorenja je proslijedilo Predsjedništvu BiH na dalje postupanje. Kako bi se ova tačka našla na dnevnom redu, bit će potreban konsenzus.

Pisma upozorenja iz Rusije razlog su i što Unis Group d.o.o nije dobio dozvolu da oružje u vrijednosti od deset milijuna maraka izveze u ratom zahvaćenu Ukrajinu, navodi FTV./HMS/