Ruski premijer Dmitrij Medvedev u četvrtak je kazao kako Moskva razmatra zabranu preleta europskim i američkim zračnim prijevoznicima a za sada se odlučila samo za zabranu korištenja njezina zračnog prostora za ukrajinske prijevoznike.

Ruski mediji prenijeli su u utorak kako Rusija, kao odgovor na sankcije Europske unije zbog krize u Ukrajini, razmatra uvođenje ograničenja ili zabrane europskim i američkim zračnim prijevoznicima korištenja njezina zračnog prostora što bi dovelo do povećanja cijena njihovih letova do azijskih odredišta.

Ruski niskobudžetni prijevoznik Dobroljot, koji je u vlasništvu ruskog Aeroflota, morao je prošloga tjedna otkazati sve letove nakon što je ugovor o najmu zrakoplova otkazan zbog sankcija EU protiv zračnih prijevoznika koji lete na Krim, crnomorski ukrajinski poluotok kojeg je Rusija anektirala u ožujku.

Zabrana bi mogla utjecati na poslovanje europskih zračnih prijevoznika

Zabrana bi pogodila europske zračne prijevoznike poput Lufthanse, British Airwaysa i Air Francea ali bi mogla utjecati i na poslovanje Aeroflota koji zarađuje oko 300 milijuna dolara godišnje od preleta stranih zrakoplova kroz ruski zračni prostor.

Lufthansi, British Airwaysu i Air Franceu poznato je da se razmatraju takve zabrane i zabrinuti su zbog gubitaka koji bi mogli dosegnuti milijardu eura nakon tromjesečne zabrane.

Ograničenja bi dovela do dužih letova, većih troškova za gorivo i drugih dodatnih troškova za europske prijevoznike što bi ih dovelo u nepovoljniji popložaj u odnosu na azijsku konkurenciju.
Hina/Danas.hr