Rusija je spremna da sa Europskom unijom razgovara o rješenjima za krizu, ali svaki prijedlog mora uzeti u obzir situaciju na terenu i da ima vrijednost za Moskvu, izjavila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zakharova.

Ona je u intervjuu za internet stranicu "Aif" rekla "da se čini da EU želi da potpuno ugrozi svoju ekonomiju, kako bi zadovoljila Sjedinjene Američke Države, prije nego što uskladi pozive na dijalog s konkretnim postupcima".

"Što se tiče nas, otvoreni smo za razgovore o načinima izlaska iz trenutne krize. Međutim, svaki prijedlog treba da uzme u obzir situaciju na terenu i da ima vrijednost za Moskvu", istaknula je Zakharova.

Prema njenim riječima, najnovija promjena tona u retorici EU, koja poziva na dijalog i međusobne razgovore Moskve i Kijeva, nikada nije praćena realnim naporima ka tome, prenio je TASS.

"Nažalost, svi koraci EU, uključujući planirano pružanje vojne pomoći kijevskom režimu, usmjereni su ka daljem eskaliranju stvari, umjesto da se stremi ka deeskalaciji ili političkom rješenju", dodala je Zakharova.