Ruska vojska raspolaže velikim brojem "dronova-kamikaza" koji mogu uništiti desetine neprijateljskih ciljeva na liniji fronta i njegovoj taktičkoj dubini - navode iz Nacionalnog centra za razvoj tehnologije i bazičnih elemenata robotike u okviru fonda za perspektivna istraživanja.

Kako je prenijela Srna, Oleg Martjanov, voditelj Centra, pojasnio je kako će udarne minijaturne bespilotne letjelice imati sposobnost da samostalno uništavaju ciljeve. Ti dronovi mogu se koristiti i kao izviđači.

Sve ove letjelice bit će u sastavu ruskih borbenih robotiziranih sustava.

"To su male udarne bespilotne letjelice koje će imati sposobnost da izbjegnu susret s potencijalnim preprekama i prijetnjama. Ovi dronovi bit će u stanju da samostalno uoče cilj, identificirati ga i, po potrebi, uništiti", ističe ruski stručnjak.

Modul opremljen bespilotnim letjelicama omogućava njihovo lansiranje u automatskom režimu rada.

Druga varijanta dronova koju razvijaju ruski specijalizirani znanstveno-istraživački instituti bit će nešto "krupnija".

Ove letjelice će, u osnovi, biti namijenjene za mapiranje, pretraživanje i određivanje ciljeva, te izradu trodimenzionalne karte terena.

Oba tipa bespilotnih letjelica ulaze u osnovnu opremu zemaljskog robotiziranog sustava Marker.

Ta borbena platforma je pokazni demonstrator nove tehnologije.

Marker je napravljen na modularnom principu s otkrivenom informatičkom arhitekturom.

Jedna od glavnih karakteristika ovog projekta je suradnja borbenog robota s "rojem" bespilotnih letjelica koje su formacijski organizirane po grupama.