Vladimir Putin komentirao je izvještaje o odlasku ruskih borbenih postrojbi u Siriju te pritom potvrdio kako pomaže toj zemlji tehničkom podrškom i ozbiljnim treningom, piše Telegraph.

Upravo je to dokaz da je Rusija ipak donekle umiješana u sirijski građanski rat, no naglasio je kako su razgovori o izravnoj pomoći vojske u intervencijama još daleko od provedbe. Nije porekao da je to u budućnosti moguće.

Šalju vojnu opremu i instruktore

"Siriji smo već dali ozbiljnu pomoć s opremom i treniranjem vojnika u korištenju našeg oružja. Želimo stvoriti neku vrstu međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma i ekstremizma. Dosad smo imali konzultacije s našim američkim partnerima, i osobno sam razgovarao s američkim predsjednikom SAD-a", rekao je Putin.

Mediji su i ranije izvještavali kako je Rusija započela vojnu intervenciju u Siriji u tamošnjoj bazi na području Damaska koju kontroliraju snage predsjednika Bašara al-Asada. Inače su partner sirijske vlade u borbi protiv ISIS-a, a priča se da šalju sve više vojne opreme i instruktora koji podučavaju kako se ona koristi.

"Većina operacija i mnogo obrambenih linija planirali su ruski stručnjaci, i uglavnom su u Damasku", rekao je ranije izvor za Telegraph.

Zapad ne želi Assada na vlasti nakon rata

Izvješća povećane podrške prate nedavnu diplomatsku ofenzivu u kojoj je Rusija pokušala uvjeriti zapadne i arapske vlade, kao i članove sirijske opozicije, da bi Assad trebao biti dio međunarodnog saveza za borbu protiv IS-a. Putin je u petak rekao kako je Assad složio s takvim dogovorom, "sve do točke održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora i uspostavljanja kontakata s tzv. "zdravom oporbom" te njihovog uključivanja u vladanje'.

Vlade Zapada i sirijske vođe pobunjenika dosad ipak inzistiraju na tome da za Assada nema mjesta u Siriji poslije rata, budući da njegov režim i dalje smatraju "najvećim ubojicom civila".

Pentagon je u petak objavio kako je upoznat s izvještajima ruske pomoći u Siriji, a glasnogovornik Peter Cook izjavio je kako su 'svi dobrodošli' u borbi protiv tzv. ISIL-a. (pogled.ba)