Visoki dužnosnik američke obavještajne službe rekao je da su ruski projektili pogodili istok Poljske i ubili dvije osobe, izvijestio je Associated Press, dok Pentagon zasad kaže da nema informacije koje bi potvrdile da se radi o ruskim raketama. Dužnosnik je govorio pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti situacije, izvijestio je AP. Reuters nije mogao odmah potvrditi tu informaciju.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki sazvao je hitan sastanak vladinog odbora za nacionalnu sigurnost i obranu, objavio je glasnogovornik vlade na Twitteru.

Oko 21 sat oglasila se i Rusija. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako se radi o namjernoj provokaciji. "Izjave poljskih medija i dužnosnika o navodnom padu ruskih projektila na selo Przewodow namjerna su provokacija u cilju daljnje eskalacije", stoji u priopćenju.

"Nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice ruskim oružjem. Krhotine koje su objavili poljski mediji s mjesta događaja u Przewodowu nemaju nikakve veze s ruskim oružjem", navodi se.
 


Putinova propagandistica o padu raketa na Poljsku: Sad imaju vlastiti Belgorod

Margarita Simonjan, glavna urednica Russia Todaya i propagandistica ruskog predsjednika Vladimira Putina, na Telegramu je prokomentirala pad ruskih raketa na Poljsku. Rakete su u poljskom selu Przewodowu, na istoku zemlje i blizu granice s Ukrajinom, ubile dvoje ljudi.

"Sada Poljska ima vlastitu regiju Belgorod. Što ste očekivali?" napisala je Simonjan na Telegramu. Osim toga, Simonjan je na Twitteru objavila: "Dobra večer, 1962." Putinova propagandistica spomenula je Belgorod, a riječ je o ruskom gradu udaljenom oko 40 kilometara od granice s Ukrajinom.