Ruska državna novinska agencija RIA prenijela je izjavu glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova da je "ulazak Finske u NATO još jedno pogoršanje situacije, a širenje saveza zadiranje u sigurnost Rusije".

Istodobno je primijetio da se ova situacija bitno razlikuje od problema s Ukrajinom jer Finska nikada nije bila protiv Rusije, piše The Guardian. Peskov je također rekao da je struktura NATO-a neprijateljski nastrojena prema Rusiji i da će Moskva biti prisiljena poduzeti protumjere kako bi osigurala sigurnost Rusije.

Ulazak Finske u NATO

Podsjetimo, Finska će se danas pridružiti NATO-u proširujući obrambeni savez na 31 članicu nakon što je prevladala protivljenje Turske. Zahtjev je zajedno sa Švedskom podnijela u svibnju 2022., nakon ruske invazije na Ukrajinu.  

Turska i dalje blokira zahtjev Švedske za članstvo zbog niza spornih pitanja, među kojima je zabrinutost Ankare zbog, kako kaže, nedostatka suradnje u borbi protiv terorizma. Članice NATO-a moraju se jednoglasno suglasiti s primanjem novih zemalja.

Šojgu: Pristupanje Finske vojnom savezu NATO-a povećava rizik od sukoba

"Pažljivo ćemo pratiti što se događa u Finskoj, što nam prijeti. U skladu s tim bit će poduzete mjere. Naša vojska će izvijestiti u dogledno vrijeme. Finska nikada nije bila antiruski raspoložena i nismo bili u sukobu. Njezino članstvo u NATO-u može samo utjecati na prirodu naših odnosa jer je Savez neprijateljska organizacija", dodao je Peskov.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je danas da su pristupanje Finske vojnom savezu NATO-a i potez NATO-a da poveća vlastitu borbenu spremnost povećali rizik od sukoba.

Šojgu je također rekao da su neki bjeloruski vojni zrakoplovi sada sposobni nositi nuklearne bojeve glave i da su raketni sustavi Iskander prebačeni u Bjelorusiju. Oni se mogu koristiti za nošenje konvencionalnih ili nuklearnih projektila.

Dnevnik.ba