Moguće zapadne sankcije ruskim bankama potaknule bi snažne oscilacije na tržištu, ali Rusija će izdržati ograničenja zahvaljujući izdašnim rezervama, izjavio je u srijedu ministar financija Anton Siluanov.

Američki i europski dužnosnici dovršavaju opsežan paket sankcija Rusiji u slučaju da napadne Ukrajinu. Moskva je u više navrata opovrgnula tvrdnje da planira takav napad, podsjeća Reuters.

Sankcije bi mogle biti usmjerene na velike ruske banke, ali ne obuhvaćaju isključenje Rusije iz financijskog sustava SWIFT, kazali su američki i europski dužnosnici, prenosi Hina.

Ruski ministar financija rekao je danas da bi sankcije bankama bile "neugodne", ali da će se država pobrinuti da svi depoziti kod banaka, sve transakcije, uključujući i one u stranim valutama, budu osigurani.

"Kažu da imamo financijsku zaštitu u obliku zlatnih i deviznih rezervi, proračunskog viška ... niskog duga", kazao je Siluanov novinarima.

Dodao je da i će Rusija prijeći na druge financijske sustave u slučaju da bude isključena iz SWIFT-a.

Moguća ograničenja kupnje ruskog duga bila bi "neugodna, ali ne i fatalna" za Rusiju, koja je početkom veljače imala 635 milijardi dolara u rezervama zlata i deviza, rekao je Siluanov.

Poručio je i da Rusija ne planira revidirati planove zaduživanja u ovoj godini i da razmišlja o testiranju inozemne potražnje za ruskim euroobveznicama kada se napetosti stišaju.