Rusija je priopćila da "poštuje volju naroda u jugoistočnoj Ukrajini" izraženu na izborima koje su organizirali proruski pobunjenici u odmetnutim regijama Donecku i Luhansku.

Službeni Kijev te je izbore ocijenio farsom. Prozapadni predsjednik Petro Porošenko je rekao da se nada da Rusija neće priznati te takozvane izbore jer su oni jasno kršenje sporazuma iz Minska od 5. rujna koji je potpisao i ruski predstavnik.

Ranije ovog tjedna ruski je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da će Moskva priznati izbore, a kako se čini, u priopćenju ruskog ministarstva ne ide se tako daleko pa se rezultati izbora "poštuju", a ne i "priznaju", prenosi agencija Reuters.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u telefonskom razgovoru poručila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da su separatistički izbori nelegalni i da ih Europa neće priznati. Sličnu je poruku uputila i nova šefica diplomacije Europske unije Federica Mogherini.

Pobunjeničke vlasti na istoku Ukrajine objavile su da je samoproglašeni premijer "narodne republike" Doneck Aleksandar Zaharčenko izabran za "predsjednika" s više od 81 posto glasova, te da je u Luhansku također pobjedu odnio separatistički vođa, bivši vojnik Igor Plotnicki, prenosi AFP.

U Donecku je bilo teško odrediti stopu sudjelovanja na izborima budući da ni jedna međunarodna organizacija nije poslala promatrače na te izbore. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je ocijenio da će ti izbori "ozbiljno ugroziti sporazum iz Minska".

HRT