Rusija će svoje taktičko nuklearno oružje premjestiti blizu zapadnih granica Bjelorusije, izjavio je u nedjelju ruski izaslanik u Minsku, na sam prag NATO-a, u potezu koji će vjerojatno izazvati dodatnu eskalaciju sukoba Moskve sa Zapadom.

U jednom od najproklamiranijih nuklearnih signala iz Rusije od početka invazije na Ukrajinu prije 13 mjeseci, predsjednik Vladimir Putin izjavio je 26. ožujka da će Rusija u Bjelorusiji stacionirati taktičko nuklearno oružje.

Dvije susjedne zemlje formalno su dio "zajedničke države" i godinama su u pregovorima o daljnjoj integraciji, procesu koji se ubrzao prošle godine, nakon što je Minsk dozvolio Moskvi da koristi bjeloruski teritorij za slanje trupa u Ukrajinu.

Oružje će "biti premješteno na zapadnu granicu naše savezne države i povećat će mogućnosti za osiguranje sigurnosti", rekao je ruski veleposlanik u Bjelorusiji Boris Gryzlov za bjelorusku državnu televiziju.

"To će biti učinjeno unatoč buci iz Europe i Sjedinjenih Država."

Gryzlov nije precizirao gdje će oružje biti stacionirano, ali je potvrdio da će skladište biti dovršeno, prema Putinovoj naredbi, do 1. srpnja, a zatim premješteno na zapad Bjelorusije.

Bjelorusija graniči na sjeveru s Litvom i Latvijom a na zapadu s Poljskom, koje su redom dio istočnog krila NATO-a, nakon ruske invazije na Ukrajinu pojačanog dodatnim trupama i vojnom opremom.

SAD i drugi saveznici Kijeva izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti da Rusija pošalje taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju, a američki predsjednik Joe Biden to je ocijenio "zabrinjavajućim".

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je u petak da će njegova zemlja Rusiji također dopustiti da tamo, bude li potrebno, postavi i interkontinentalne nuklearne rakete.